Cumins and Abraham & Thomas Engineers Pvt. Ltd. | Between Spaces

Save

Information

  • Project Name: Cumins and Abraham & Thomas Engineers Pvt. Ltd.
  • Completion year: 2018
  • Gross Built up Area: 371 sqm
  • Project Location: Bangalore, Karnataka
  • Country: India
  • Design Team: Sushma, Lorenzo
  • Clients: Abraham and Thomas
  • Contractors: D.M Interiors2018
  • Photo Credits: Harsh Sharma
More Info Less Info

Excerpt: Cumins and Abraham & Thomas Engineers Pvt. Ltd. is an interior design project designed by Between Spaces in Bangalore. There is a very subtle change in the materiality of the two offices. A&T, being a construction company and run by the father has a more sober palette of materials like hot rolled sheet on reception desk, walnut veneer on the partitions and granite flooring.

Project Description

The interior design of the two offices, Cumins- a real estate company and Abraham and Thomas Engineers Pvt. Ltd. – a construction company in the same premise run by 2 generations of the family, is an assemblage of patterns and colour in a very tight space.  The constraint of space had us think primarily in making the place look spacious and vibrant while clearly demarcating the private and public zone. A small waiting/reception area was carved out near the lift and staircase lobby and physically separated from the main workspace using MS fabricated partitions and glass. The MS partition rendered in contrasting colours of black and yellow is highlighted against the white work desks and more nuanced background.

The interior elements are richly textured and a balanced mix of vibrant colours exhibited by cement tiles, coloured cushions, the neutral tone of terrazzo on the reception desk, granite flooring and cement boards used in the ceiling.  The false ceiling is composed of dark walnut veneer strips over ply and contained within a much lighter cement board bulkhead. Bespoke light fitting integrated with fans allows light to spread playfully under the veneered ceiling.

The patterns in the cement tile flooring has been continues on to the terrazzo finish reception desk and the bison board panel behind the desk, thereby bringing a certain amount of visual coherency and playfulness. This multitude of colours, patterns and the material palette reflect the sensibility and ethos of our practice.

Materials used MS, glass and walnut veneer (partitions); hot rolled sheet, bison board panel, Terrazzo; ply finished in dark walnut veneer, cement boards (ceiling); granite, Cement tiles(flooring) 

Speciality of the project – There is a very subtle change in the materiality of the two offices. A&T, being a construction company and run by the father has a more sober palette of materials like hot rolled sheet on reception desk, walnut veneer on the partitions and granite flooring.

Whereas, Cumins being run by the younger generation is peppered with pops of colour juxtaposed with the neutral colours of terrazzo and cement. A conglomeration of patterns of colour and materials to enhance the experience, both these office spaces were designed to infuse vibrancy to everyday work life.

Drawings
[Best_Wordpress_Gallery id=”3914″ gal_title=”Cumins and AT | Betweenspaces Architects”]

Images
[Best_Wordpress_Gallery id=”3938″ gal_title=”Cumins | Betweenspaces Architects (Images)”]

Leave a Reply