Fire Station 67 | Wittman Estes

Save
Fire Station 67 | Wittman Estes

Information

  • Completion year: 2022
  • Gross Built up Area: 4,667 sf
  • Project Location: Viejo California
  • Country: USA
  • Design Team: Matt Wittman, Brandon Patterson, Julia Frost
  • Clients: Orange County Fire Authority, Rancho Mission Viejo
  • Engineering: Fuscoe Engineering
  • Landscape Consultants: Land Concern
  • Contractors: Xtreme Cubes
  • Collaborators: Ana Maria Pinto da Silva
  • Interior + Furniture: Birsel+Seck
  • Photo Credits: Nic Lehoux
More Info Less Info

Excerpt: Fire Station 67 by Wittman Estes is a modular architecture project that can be easily reconfigured into a new structure in the future. The rapidly deployable steel cubes are designed for re-use, speed, and resilience. The prefab structure is clad in fireproof, corrugated steel siding. Technology and rapid manufacturing are leveraged to maximize construction speed and efficiency.

Project Description

Fire Station 67 | Wittman Estes
© Nic Lehoux

[Text as submitted by architect] Fire Station 67 is designed in direct response to the climate crisis, the increasing threat of wildfires, and the needs of the Rancho Mission Viejo community. Prefabricated off-site and assembled from 10 modules, the 4,667-square-foot fire station is a modular design with the ability to reconfigure the structure into something new in the future. The rapidly deployable steel cubes are designed for re-use, speed, and resilience. The prefab structure is clad in fireproof, corrugated steel siding. Technology and rapid manufacturing are leveraged to maximize construction speed and efficiency.

Fire Station 67 | Wittman Estes
© Nic Lehoux
Fire Station 67 | Wittman Estes
© Nic Lehoux

A connection to history and place: Fire Station 67 sits on Cow Camp Road, next to Rancho Mission Viejo’s (RMV) ranching operations. Originally spanning from the Pacific Ocean to the San Bernadino Mountains, RMV now encompasses nearly 23,000 acres, 17,000 of which is a permanent open space watershed ecosystem, managed as The Nature Reserve. Fire Station 67 sits on a ridge above Trampas Canyon and the original historic ranching operations, which hosts one of California’s highest profile professional rodeos.  

The climate crisis has brought devastating wildfires to California, burning millions of acres and destroying tens of thousands of homes each year. The functionally driven site plan and configuration of the building zones give firefighters rapid access to serve public safety, and also feel privacy, calm, and connection to the wide open views of Trampas Canyon.

Fire Station 67 | Wittman Estes
© Nic Lehoux

Designing for the future now: Interim fire stations are typically built as generic, interior focused boxes. “We wanted to break open the box and look beyond” says Matt Wittman, the lead architect at Wittman Estes. As single use programs box buildings can have shorter lifespans, built with inexpensive and non-durable materials. These short-term stations end up in landfills, adding to the waste stream and accelerating climate change. Wittman Estes and the Fire Station 67 team wanted a more expansive future for this interim fire station. 

Fire Station 67 is built on a modular system that allows for future relocation and reconfiguring. The sturdy and durable steel modules are easily transportable, and re-arranged for future uses, extending the lifespan of the buildings, and accommodating flexibility to meet what the future may bring.

Fire Station 67 | Wittman Estes
© Nic Lehoux

The fire station is built on a modular system of rigid grids of structural steel frames, with ‘pick pockets’ for infinite rearrangements. Wittman Estes created an architectural kit of parts – each one sized and optimized for rapidly deployable transport and fast assembly. “This is the future, there is no doubt,” says Jim Holas, Director of Architecture for RMV. 

12’ wide modules and 30’ long steel trusses create a rhythm of steel and aluminum. Steel is tough and non-combustible, and the most efficient structural material from a weight to strength ratio. The steel cubes of this kit-of-parts approach are easily placed using a mobile, telescoping forklift within a matter of hours.

Fire Station 67 | Wittman Estes
© Nic Lehoux

By designing for offsite fabrication and rapid assembly, Wittman Estes streamlined the design, documentation, and permitting process so construction could begin less than a year after the design process began. This process allowed for parallel site development work in California and the factory construction in Nevada, resulting in a six-month total construction timeline.  

The symbiotic nature of the modular structure is its ability to adapt and serve the community in which it’s placed and to be reconfigured in the future when the community’s needs change. “How can we keep a building in use for as long as possible?”, asked Matt Wittman. Fire Station 67 will be re-purposed and given a second life in ten years when it will become an environmental learning center for Rancho Mission Viejo, California. 

Fire Station 67 | Wittman Estes
© Nic Lehoux
Fire Station 67 | Wittman Estes
© Wittman Estes
Fire Station 67 | Wittman Estes
© Nic Lehoux

Form follows function: The flat topography of the site is punctuated with the fire station building, echoing the rising hills in the distance. The site plan is ringed by a circular drive to service rapid entry and exit to the apparatus bay by the fire trucks. The program includes a vehicle bay for two fire trucks, six sleeping rooms, a day room, kitchen/dining room, dispatch/workspace, and a captain’s office. 

Fire Station 67 | Wittman Estes
© Wittman Estes
Fire Station 67 | Wittman Estes
© Wittman Estes

The 12-foot modules are assembled around a semi-protected central courtyard which provides shaded space for firefighters to recharge and relax. An aluminum trellis in the courtyard protects the space from the hot sun. Rhythmic glazing reinforces a rational exterior and reveals the functionality of the interior. A steel trellis welcomes the visitor and draws them into the heart of the building underneath the large illuminated red letters of the “Orange County Fire Authority 67”. 

Fire Station 67 | Wittman Estes
© Nic Lehoux

The muted exterior color palette creates a unified expression while drawing attention away from the structure and towards the verdant ecosystem beyond. The compact plan and simple form optimize efficiency and the future thinking that each space can be reinvented for a different future purpose. The plan adjacencies support an environment for both work, rest, and camaraderie between the firefighters. 

Fire Station 67 | Wittman Estes
© Wittman Estes
Fire Station 67 | Wittman Estes
Exploded Axonometric © Wittman Estes
Fire Station 67 | Wittman Estes
© Nic Lehoux

The interior of the building is designed with an awareness for function. The north facing public entry, captain’s office and dispatch room look toward the neighborhood. The more active areas, including break room, kitchen, and fitness rooms face east toward fire trucks and the rising sun. The sleeping rooms and bathrooms are located in a quiet zone in the west, away from the noise and activity. The fourth zone is the apparatus bay to the south, which completes a courtyard and courtyard layout. Instead of fitting functions inside a single box, the open distribution of modules follows the flow of firefighter’s daily routines—form follows function.

Fire Station 67 | Wittman Estes
© Nic Lehoux

The interior spaces are optimized for firefighters to recharge and relax by toning down in detailing and color for a tranquil palette. In contrast, the active bay where the fire trucks are parked and maintained is painted with a bright red, mimicking the flurry of activity that happens in the bay. “The firetruck red color can be seen from a distance,” says Brandon Patterson of Wittman Estes. “Signaling it’s function, extenuating its form, and serving as a beacon to the community and feel protected.” 

Typical fire station garages have poor indoor air quality due to heavy exhaust from fire trucks which remain running inside an enclosed space. Normally this is overcome by energy intensive and expensive mechanical systems to exhaust the toxic air outdoors. Wittman Estes designed an open-air apparatus bay to bring in fresh outside air and eliminate the need for large exhaust machines. The bay also serves as a multi-use space—sheltering the fire trucks while also providing an airy outdoor pavilion for exercise equipment, gatherings, and events.

Fire Station 67 | Wittman Estes
© Wittman Estes
Fire Station 67 | Wittman Estes
© Nic Lehoux

The interior reinforces the simplicity and efficiency of the modular structure, keeping each element neutral in tone and material while still guiding the sunlight into the heart of the building. Light gray floors, white walls, and simple wood cabinetry create a clear and uncluttered interior encouraging the exposed structure, wiring, and plumbing emphasize the working nature of the building. 

Fire Station 67 | Wittman Estes
© Nic Lehoux
Fire Station 67 | Wittman Estes
© Wittman Estes
Fire Station 67 | Wittman Estes
© Nic Lehoux

Community based reconfigurations: Modular design allows for the building to have multiple life cycles. It can be built for emergency response services and then re-configured for more community-based uses. It combats material waste issues by reconfiguring a community’s need at different times during its lifespan. It also alleviates inefficiency in construction by adapting to on-site time constraints as prefabricated design can be built off site and then assembled at appropriate time. 

In 10 years, the layout will become something new and respond to the climatic specifics of a new site.  It will have a new solar exposure to the heat of the sun, the winds, and views to the hills.  The kitchen and break rooms will become public event spaces, and the sleeping rooms will become private offices and rooms for work and environmental research on flora, fauna and local ecology.  The trellis will be dis-assembled and re-configured to define the perimeter of a new outdoor terrace.  

Fire Station 67 | Wittman Estes
© Nic Lehoux
Fire Station 67 | Wittman Estes
© Nic Lehoux

In 50 years, the modules can adapt to any future, as their steel, modular form are universal design, defined by the most basic elements of human routines. Sleeping rooms can be for permanent dwellings, live/work spaces, or any other use of a single human. Break rooms and fitness rooms can be ganged together to create 12’, 24, 36’, or 48’ wide rooms, supporting gathering spaces for varying numbers. The modules are a universal language of space, sized to a variety of comfortable widths and divisions that have infinite possible configurations in a virtuous cycle of future uses.  

In its simplest form, a fire station functions as a dwelling with an oversized garage. At its most complex, fire stations embody the values of its community and function as a high technical operation for emergency response. Combining modular design with this intent, Fire Station 67 symbolizes the future of civic buildings – reflecting the needs of the community, the emergency responders, and the climate of the site itself. 

Leave a Reply