House On House | Studio ii

Save

Information

  • Project Name: House On House
  • Completion year: 2017
  • Gross Built up Area: 2550 sq.ft.
  • Project Location: Surat, India
  • Country: India
  • Lead Architects/Designer: Mitul Desai, Priyank Parmar
  • Design Team: Mitul Desai, Priyank Parmar
  • Clients: Amit & Tanushri Kansal
  • Structural Consultants: Hiren Desai
  • Landscape Consultants: Hemali Samant
  • Contractors: Dipesh Shah, Sohanlal Mistry, Kaushal Parekh
  • Collaborators: Ekya Ventures
  • Photo Credits: Mitul Desai
More Info Less Info

Project Description

(Text as submitted by the Architect)

A young and aspirational couple build their first house atop parents’ house, with continuation of structure, access and form. Approached either from the inhouse staircase or through direct elevator, the house finds its own expression in space and tectonics independent of the house below.

A central courtyard becomes an anchor and an extension to almost all the spaces and connects the house to the sky. Large openings with louvered doors offer varying level of openness to the spaces. Both living and dining can either open to the North facing outdoor terrace or more intimately to the courtyard. If completely open, whole of ground floor becomes one large gathering space with guest room and kitchen still separated. A quarter-turn staircase winds up on two sides of the courtyard and other two sides are flanked by verandah leading to the bedrooms. A porous grilled and blinded box wraps the courtyard on two sides at upper level allowing the house to constantly breathe and allow atmosphere to engage with interiority.

 

Drawings

[Best_Wordpress_Gallery id=”363″ gal_title=”House on House Drawings | Studio II”]

Images

[Best_Wordpress_Gallery id=”364″ gal_title=”House o House Images | Studio II”]

Leave a Reply