Maayer Anchol | Indesol Architects + Neoformation Architects

Save
Maayer Anchol | Indesol Architects + Neoformation Architects

Information

  • Completion year: 2022
  • Gross Built up Area: 12,285 sq ft
  • Project Location: Dhaka
  • Country: Bangladesh
  • Lead Architects/Designer: Afsana Luqman, Khalid Ahmed Khan
  • Clients: Mrs. Sajeda Khanam
  • Structural Consultants: ESI
  • Photo Credits: Asif Salman
  • Others: Associate Architect: Khairul Anam Ap, Electrical Engineer: Jahid Hasan
More Info Less Info

Excerpt: Maayer Anchol, a vacation house by Indesol Architects and Neoformation Architects, integrates seamlessly with its rural surroundings. The house organizes spaces around a courtyard, ensuring free-flowing connectivity through verandahs and corridors while maintaining control and privacy. The built form combines formal, semi-formal, and private spaces for a harmonious atmosphere.

Project Description

Maayer Anchol (Vacation House) | Indesol Architects + Neoformation Architects
© Asif Salman
Maayer Anchol (Vacation House) | Indesol Architects + Neoformation Architects
© Asif Salman

[Text as submitted by architect] The project “Maayer Anchol” was an endeavor to design a village home for a family of six brothers which is an extension of their old home built by their mother 35 years back. It was developed in the context of a rural setting with a cluster of humble individual tin-roofed cottages. The core challenge of the design was to create a new space which must blend with the surroundings, bringing a sense of completeness complementing the existing built form, upholding its pride and true culture of this home.

Maayer Anchol (Vacation House) | Indesol Architects + Neoformation Architects
© Asif Salman
Maayer Anchol (Vacation House) | Indesol Architects + Neoformation Architects
Concept © Indesol Architects + Neoformation Architects
Maayer Anchol (Vacation House) | Indesol Architects + Neoformation Architects
Ground Floor Plan © Indesol Architects + Neoformation Architects
Maayer Anchol (Vacation House) | Indesol Architects + Neoformation Architects
© Asif Salman

Follow the tradition through organizing spaces around the court: The new built form started evolving by organizing spaces around a courtyard. Layering of formal, semi-formal and private spaces around the court ensures a free-flowing connectivity through the verandahs and corridors having the provision to blend with nature but still maintaining the due control and privacy of each space.

Maayer Anchol (Vacation House) | Indesol Architects + Neoformation Architects
© Asif Salman
Maayer Anchol (Vacation House) | Indesol Architects + Neoformation Architects
© Asif Salman

Connecting Spaces acting as bridge between the Old and the New: The journey of your vision will always find the a smooth transition from one space to the next, from the outdoor to indoor, indoor to semi-outdoor and semi-outdoor to open terraces before it blends into the lush green gardens stepping into the old courtyard creating a strong dialogue among the spaces stitching them together ensuring optimum visual alliance.

Maayer Anchol (Vacation House) | Indesol Architects + Neoformation Architects
© Asif Salman
Maayer Anchol (Vacation House) | Indesol Architects + Neoformation Architects
Section © Indesol Architects + Neoformation Architects
Maayer Anchol (Vacation House) | Indesol Architects + Neoformation Architects
© Asif Salman
Maayer Anchol (Vacation House) | Indesol Architects + Neoformation Architects
© Asif Salman

Recreating features from Old Memories: The old house had been the witness of loads of memories from the social events and festivals, where social gatherings and mingling among the family members used to spill over to the courtyard, verandahs, and informal sittings under the shades of the trees. The very same spirit has played the key role to organize semi-open outdoor sitting, descending broad steps into landscapes, open to sky terraces and semi open pavilions apart from the formal spaces, to host the same family unions in broader perspective. All these spaces are fitted out with custom designed furniture and a lot of which are inspired by the old ones used by the family in different stages of their life.

Maayer Anchol (Vacation House) | Indesol Architects + Neoformation Architects
© Asif Salman
Maayer Anchol (Vacation House) | Indesol Architects + Neoformation Architects
© Asif Salman

Respecting Climate and Nature: Optimum priority is given to ensure natural light and exposure to nature with natural ventilation. Projected roofs, deep pitch roof extensions, corridors around the court helps to protect the interior from heat of direct sunlight and shields from the heavy rain. Optimal apertures and its maximum exposure control give enough options of internal environment depending on the climatic conditions.

Leave a Reply