Maison Rouge | The Architecture Company

Save
Maison Rouge | The Architecture Company

Information

  • Project Name: Maison Rouge
  • Practice: The Architecture Company
  • Products: Aquant , Eternia Windows , Jaquar , Jindal Steel , MITSUBISHI HEAVY INDUSTRIES , Star eagle , Ultratech
  • Completion year: 2023
  • Gross Built up Area: 5220 sq.ft.
  • Project Location: Murud, Maharashtra
  • Country: India
  • Lead Architects/Designer: Rohit Walimbe, Manasvi Bachhav, Kulsum Tambawala
  • Design Team: Sneha Ravindran
  • Structural Consultants: GMR Consultants
  • Landscape Consultants: TAC
  • Contractors: Kesarekar Engineers and Contractors
  • Interior + Furniture: TAC
  • Photo Credits: Syam Sreesylam
  • Others: Krei Studios (Shoot Styling)
More Info Less Info

Excerpt: Maison Rouge, a residence by The Architecture Company, features architectural and spatial moments connected through a variety of open and semi-open passages. The design incorporates the existing trees on the site, blurring the boundaries between the building and its surroundings. The red Laterite stone, which is native to the region, was used in its construction, giving rise to the name “Maison Rouge.”

Project Description

Maison Rouge | The Architecture Company
© Syam Sreesylam

[Text as submitted by architect] Maison Rouge is a vacation home located in a small hamlet on the west coast of India, abutting the Arabian Sea. Intended as an oasis, to withdraw to their roots in the countryside, the house is built on the family’s ancestral land in the heart of the Konkan belt. The old house which stood on the site was built by the client’s grandfather, and hosted several summer vacations for the client, in his schooling years. Abandoned since the early 1990s, it was then surrendered to surrounding trees which quickly took over the derelict structure unapologetically over the next 30 years. 

Maison Rouge | The Architecture Company
© Syam Sreesylam
Maison Rouge | The Architecture Company
Ground Floor Plan © The Architecture Company
Maison Rouge | The Architecture Company
© Syam Sreesylam

Desiring a slower pace of life, the young entrepreneurial couple based in Mumbai hoped to recreate their childhood memories in the property of their grand-parents while generating new ones with their young daughter. The chickoo (sapodilla), mango and jack-fruit trees on the site held a special place in the heart of the client making them an intrinsic element in the design brief. The site boasts a quaint sub-tropical setting with large numbers of birds, insects, and occasional monkeys visiting the fruit trees. Being just about half mile from the beach the ambient sound of the waves crashing on the sandy shores, add to the charm of the tranquil setting.

Maison Rouge | The Architecture Company
© Syam Sreesylam

The house has been imagined as a collection of architectural and spatial moments connected through a variety of open and semi-open passages. The layout spreads across the site to accommodate the existing site trees, blurring boundaries between the building and its surroundings. 

Maison Rouge | The Architecture Company
© Syam Sreesylam
Maison Rouge | The Architecture Company
Section © The Architecture Company
Maison Rouge | The Architecture Company
© Syam Sreesylam

The house block splits to create a covered veranda that visually connects the lawn to the paar (seating) under the chickoo tree while allowing the cool sea breeze to circulate through the site. The intention to create intimate spaces for each member of the family was the cornerstone in the planning of the house, which boasts 4 bedrooms, 4 bathrooms, a double height living space, verandas, terraces, kitchen with an outdoor dining area, a gym and staff quarters.

Maison Rouge | The Architecture Company
© Syam Sreesylam

Maison Rouge takes its name from the red Laterite stone used in its construction, which is indigenous to the region. From its inception, the project was emotionally tied to the land it sits on today. The old dilapidated house was dismantled and its components absorbed into the new building as a symbol of its transformation into a new form. The stone from the walls filled the plinth, the wood from the joists was used in columns and the old terracotta roof tiles were laid alongside the newer ones. 

Maison Rouge | The Architecture Company
© Syam Sreesylam
Maison Rouge | The Architecture Company
© Syam Sreesylam

Laterite stone blocks from the neighboring quarries were used for the walls and thin slices of the same were used to clad the exterior walls to further cool and protect the structure. While locally available Kota, Kadappa, Jaisalmer and Shabad stone slabs were used for the house flooring, the waste from these were laid out as mixed multi-color mosaic floors in the veranda and the gathering deck. 

Maison Rouge | The Architecture Company
© Syam Sreesylam
Maison Rouge | The Architecture Company
Section © The Architecture Company
Maison Rouge | The Architecture Company
© Syam Sreesylam

The pitched roof with its large overhangs and intermediate verandas not only protect the walls during the torrential rains of the Indian Monsoon but shade the interiors during the hot summers. The furniture, art and décor collected by the clients during their travels decorate the walls of the rooms. The house boasts a mellow and earthy mood throughout its spaces embracing the wabi-sabi vibe that make them endearing. 

Maison Rouge | The Architecture Company
© Syam Sreesylam

Maison Rouge is a project that comes full circle – from a bustling family home to being abandoned, derelict and taken over by nature – and now reclaimed by the family as their own.

Leave a Reply