Portsea Guest House | Mitsuori Architects

Save

Information

  • Project Name: Portsea Guest House
  • Project Location: Portsea, Victoria, Australia
  • Country: Australia
  • Lead Architects/Designer: Matthew Murfett, Melissa Lim
  • Landscape Consultants: Ben Scott Garden Design
  • Contractors: Malford Constructions
  • Photo Credits: Michael Kai Photography
  • Others: Land Surveyor: Peninsula Survey Group, Building Surveyor: Reddo
More Info Less Info

Excerpt: Portsea Guest House is an architectural project designed by Mitsuori Architects in Australia. This project was designed in close collaboration with client, a commercial builder, to create a sympathetic, elegant and enduring free standing addition to their coastal property at Portsea.

Project Description

(“Text as submitted by architect”)

This sleep out is located within the grounds of a family beach retreat in a secluded coastal setting. The brief called for a family guest house to acocmodate the owner’s children and grand children. Architecturally the new building was required to sit sympathetically within the native landscape whilst being architecturally distinct from the main house. The design concept proposes a building that becomes a landscape wall element. A simple rectilinear form conceals living spaces, bedrooms and a roof deck set over 5 split levels. Weathered grey timber cladding, operable louvred screens and climbing vines create a textural backdrop to the existing tennis court and entry driveway.

The challenge of siting a new guest house on this property was heightened as sits position was strictly governed by the exsiting tennis court, vehicle access way, front and side setbacks. The building also needed to be well away from the main house and sit comfortably within the existing landscape. The available site area of approx 100 sqm needed to accomodate a communal family house comprising three bedrooms, two bathrooms, living area, storage room and roof deck. This project allowed us to explore how a new residential building may be added to existing sites without compromising the character of the existing building, quality of space, environment and relationship to existing building.

This project was designed in close collaboration with our client, a commercial builder, to create a sympathetic, elegant and enduring free standing addition to their coastal property at Portsea. Our focus on acheiving well considered and practical spaces was combined with rigourous construction detailing and a commitment to acheiving the highest quality built outcome.

Images
[Best_Wordpress_Gallery id=”3736″ gal_title=”Portsea Sleepout | Mitsuori Architects”]

Leave a Reply