Tencent Beijing Headquarters | OMA

Save

Information

  • Project Name: Tencent Beijing Headquarters
  • Completion year: 2013
  • Project Location: Beijing, China
  • Country: China
  • Lead Architects/Designer: Rem Koolhaas, David Gianotten
  • Design Team: Kathleen Cayetano, Vanessa Chan, Hin Cheung, Yin Ho, Jedidiah Lau, Kwan Ho Li, Vivien Liu, Kai Sun Luk, Kevin Mak, Cristina Martin de Juan, Arthas Qian, Saul Smeding, Benny Tam, Arthas Qian, Hannah Zhang, Casey Wang with Helen Chen, Jocelyn Chiu, Stella Tong
  • Clients: Tencent
  • Structural Consultants: BIAD, AECOM
  • Landscape Consultants: INSIDE OUTSIDE, MAYA LIN STUDIO, MARGIE RUDDICK LANDSCAPE
  • Others: Associate: Adam Frampton, Ravi Kamisetti, Project leader: Patrizia Zobernig, Chinese Co-Architect: BIAD, Façade: VS-A, Beijing Zizhou Architecture Curtain Wall Design Consulting Co., Ltd., Broadcast: Radio, Film & TV Design and Research Institute, Lighting: Beijing Ning Field Lighting Design Corp., Ltd., Fire Engineering: Tianjin Fire Research Institute of M.E.M., China Academy of Building Research Institute of Buidling Fire Research Acoustics: DHV Sustainability: DAS DARING Kitchen Consultant: COMPASS
More Info Less Info

Excerpt: Tencent Beijing Headquarters is an architectural project designed by OMA in China. Tencent Headquarters is a city in a singular building – the campus allows for unique manipulations not possible within the limits of typical traditional offices and neither effective in a dispersed urban setting.

Project Description

(“Text as submitted by architect”)

Tencent’s new headquarters in Beijing accommodates thousands of employees. Instead of seeking soaring heights to host the expansion of the digital workforce, OMA designed a square-shaped floating volume of merely 7 floors that stretches out horizontally, with the exceptionally large floorplan of 180 x 180m. Tencent’s new headquarters in Beijing accommodates thousands of employees. Instead of seeking soaring heights to host the expansion of the digital workforce, OMA designed a square-shaped floating volume of merely 7 floors that stretches out horizontally, with the exceptionally large floorplan of 180 x 180m.

At the center of the campus, triangular prisms are excavated, creating courtyards that bring variety and daylight, ventilation and nature into the interior. At the perimeter the floor plate steps down, shaping an informal peripheral ring with communal spaces. To offset the inertness of the square volume, the corners of the building are cut off, defining the entrances, and the top floor is setback creating a wide outdoor panoramic.

Tencent Headquarters is a city in a singular building – the campus allows for unique manipulations not possible within the limits of typical traditional offices and neither effective in a dispersed urban setting. A new space emerges that celebrates the seemingly infinite Bürolandschaft with moments of respite and surprise.

Images
[Best_Wordpress_Gallery id=”4316″ gal_title=”Tencent Beijing Headquarters | OMA”]

Leave a Reply