The Brick Veil | Monsoon Collective

Save
The Brick Veil | Monsoon Collective

Information

  • Completion year: 2020
  • Gross Built up Area: 197 sqm
  • Project Location: Kandla
  • Country: India
  • Lead Architects/Designer: Ar. Manoj Madhu
  • Photo Credits: Marc Frames
More Info Less Info

Excerpt: The “Brick Veil” is a residential Architecture project designed by the Monsoon Collective, in Kochi, India. A sky-lit courtyard at the centre draws the focus with a literal circle placed at the heart of a water wall that escalates its spatial quality during monsoons.

Project Description

[Text as submitted by the Architects] The “Brick veil” was built for two young assistant professors looking for a residence that reflects the traditional Naalukettu style. A site that is surrounded by trees threw the opportunity to absorb various degrees of greens into the house, without compromising privacy.

The Brick Veil | Monsoon Collective
© Mosoon Collective
The Brick Veil | Monsoon Collective
© Mosoon Collective

The entrance is greeted by a court on the left side of the veranda, showing a glimpse of green that is about to be envisioned as a whole inside the living room. The living room by the corten steel bay window allows the southern rays to create a patterned shadow to elevate the tranquillity of the space.

Entrance ©Marc Frames
Living room ©Marc Frames

A sky-lit courtyard at the centre draws the focus with a literal circle placed at the heart of a water wall that escalates its spatial quality during monsoons. An open planning that segregates the spaces with a transitional courtyard imparts continuity and accomplishes the unchained movement of air.

Courtyard niche ©Marc Frames

Minimal and mixed usage of materials with a predominance of brick and wood is a conscious effort to narrate reminiscences of the monsoon land. Apart from the light and shadow play, the ‘brick façade’ veils the inside of the house from the harsh south sun.

Leave a Reply