The Project Zero | rbhu

Save
The Project Zero | rbhu

Information

  • Project Name: The Project Zero
  • Practice: rbhu
  • Gross Built up Area: 2000 sq ft
  • Project Location: Rajkot
  • Country: India
  • Lead Architects/Designer: Richa Chhatbar
  • Photo Credits: Smit Mehta
  • Others: Content: Niharika Doshi
More Info Less Info

Excerpt: The Project Zero, a home interior project by rbhu, is an archetypal example of contemporary interior architecture smothered in a traditional accent. The design features a stark contrast in textures, with functional spaces divided into living, dining, and four bedrooms. The house is reminiscent of an Indian traditional home, with each corner narrating a story. The warm, earthy savanna color palette creates a cozy atmosphere.

Project Description

The Project Zero | rbhu
© Smit Mehta

[Text as submitted by architect] A 2000 sq ft apartment on the first floor of the Serenity Gardens in the suburban area of Rajkot, Gujarat, India, is an archetypal example of contemporary interior architecture smothered in a traditional accent. The designer’s finer senses perfectly resonated with the client’s need for spatial comfort and convenience. Given a carte blanche, to Richa Chhatbar by the client to complete the project, here she exhilarates her project into a classic.

The Project Zero | rbhu
© Smit Mehta

The Entrance Porch: As we cross the threshold, we are greeted with a white mural of Lord Ganesh that exudes warmth and serenity. The mural is set against a backdrop of cooler undertones of blue, creating a soothing and inviting ambience. At this very moment of experience begins a soulful transformation into a home, where this wall of azure directs us to the remaining parts of the undiscovered interiors.

The Project Zero | rbhu
© Smit Mehta
The Project Zero | rbhu
© Smit Mehta

Upon stepping into the hallway from the porch, we experience a stark contrast in the textures of the flooring. The difference in texture of the tiles is palpable and adds a unique character, making it feel both conscious and refined with the transition of the spaces. We perceive a notion of a gradual shift from a raw and rugged surface of monolith-like black tiles to the smooth finish of the moonstone grey tiles. This impressive hallway is rather a long walkway connecting the other parts of the apartment with a dramatic aslant ceiling. It trails further towards the focal point of an abstract art piece, hung on the wall at the far end of the apartment, where it unfolds the narrative of the bedroom spaces.

The functional spaces of the apartment are commonly divided into the living room, dining room and four bedrooms. A definite allocation of space for puja and other religious activities is an ode to an Indian traditional home. Each corner of the house narrates a story of its own, and here we take a plunge into the central story of the apartment.

The Living and Dining Room Spaces: The Living room and the Dining room are a genuine expression of comfort, symphony, and tranquillity. We observe a modish use of oak wood in the furniture along with charcoal laminate texture. The plain white of the walls is exuberantly complemented by the savanna-blue scheme of the cushions of the sofa set, the armed chairs, and the dining chairs. The living room in a warm and earthy savanna colour palette with rustic-orange undertones creates a cosy and grounded atmosphere.

The Project Zero | rbhu
© Smit Mehta
The Project Zero | rbhu
© Smit Mehta

We evidence a creative blend of the ‘Sankheda’ art form in the furniture and other ornamental structures. Sankheda, derived from the word ‘Sanghedu,’ or ‘Sanghedo,’ is a wooden art form practised in Gujarat. The client preferred to live rather comfortably and not preciously; thus, this project observed a minimal use of sankheda art form in the ornamentation of the furniture. A striking feature that we notice in the dining table is the exaggeration of the art form in its support leg. The voluminous thud-like assertion of the table-leg adds a boisterous noise to the ambience of the dining room. It is interesting to observe how the designer has curated, transformed, and evolved the Sankheda art to fashion a confident, yet playful design. The sharpness of the rectangular profile of tables and chairs is balanced by the curved edges, as stated by the designer.

The Project Zero | rbhu
© Smit Mehta

The television wall having a beige-textured finish and the oak-wood decor, combine to create a simple yet elegant atmosphere. The divide between living room space and dining room space is important and is achieved by a mere expression of blurring the boundary between the areas. The console demarcates the spaces while improving the experience of the residents, thereby becoming an integral part of the apartment.

Puja Room: The Puja room seamlessly amalgamates with the living areas of the apartment due to its distinctive wooden joinery screen. There is an extremely positive feel about the space due to the diaphanous appearance of its doors allowing the sacred aura to permeate throughout the living spaces.

The Project Zero | rbhu
© Smit Mehta

Bedroom Spaces: Each of the bedrooms in the apartment has its distinct style but remains in sync with the design language of the common functional interior spaces. These private spaces mirror the laid back charm of the rest of the house with the white neutral colour schemes and wooden furniture. 

The Project Zero | rbhu
© Smit Mehta
The Project Zero | rbhu
© Smit Mehta

The white-washed walls with a hint of savanna colour scheme having a rustic red undertone express an untouched, pristine, down-to-earth approach to the space design. The fluted wood furnishings implement a dramatic character of tactility in the space. Additionally, the adornment of abstract art paintings by Prit Gajjar, adds another layer to the story, commemorating the Scandinavian style of approach in the bedroom interiors. The rustic red of the cushion is juxtaposed with the vivid colour scheme of the wall of azure, the fresh green of the cactus and the abstract art painting. This painting eschews the setting to inject a burst of liveliness with its vibrant and energetic sensation. The bed backrest cushioned in brownish grey monotonous stripe pattern fabric along with the wooden furnishings creates a sense of visual harmony. The play of intersecting cylindrical solids in the bedside table furniture, adds an unapologetic anomaly in its immediate vicinity. 

The Project Zero | rbhu
© Smit Mehta

The walk-in dressing space attached to the bathroom is just as required by the client. The circular mirror above the storage cabinet and the large elongated statement wooden door handles enounce a confident, yet buoyant design. From the contrasting splash of azure on the wall to the rustic Indian-red backrest of the bed, the designer creates a cohesive piece of art.

The Project Zero | rbhu
© Smit Mehta

rbhu, thereby conjures their own modus operandi in this visual portfolio of the residential project and sums it up with the right words describing the project as a powerful, yet humble gesture to acknowledge the needs and comfort of the residents with their memories that now will be created and be cherished in each corner of this home.

Leave a Reply