TUT House | webe design lab

Save

Information

  • Project Name: TUT House
  • Completion year: 2019
  • Gross Built up Area: 6,800 sqft
  • Project Location: Thoothukudi, Tamil Nadu, India
  • Country: India
  • Lead Architects/Designer: Karthikeyan
  • Design Team: Karthikeyan ,Malli saravanan, Vignesh, Kousik , Anjana, Gavaskar, Saravanan
  • Clients: Rajeevi and Senthil
  • Structural Consultants: Archtype, Coimbatore
  • Landscape Consultants: webe design lab
  • Photo Credits: Karthikeyan.N , Phx2917
More Info Less Info

Project Description

(Text submitted by the Architect)

TUT – The house, in the heart of Tuticorin has a very deciduous character which can be felt as one moves from the rustic exteriors to sleek finished interiors. Courtyards, greenery and rustic finishes rule the design of this Tuticorin, Tamil Nadu home. Designed as a series of courts gradually moving inwards, this 6,800-square-feet home is a play in open and enclosed volumes. A copper facade at the entry reflects organic patterns and perforations; the structure seamlessly blends with the landscape around. The layout of the built in site consciously distinguishes the inside and the outside, broken down in between three courtyard spaces – the front, center and the back court. The front court which is open to the road becomes the public space to entertain guests and have chats, the central court is the core of the house with almost all the daily functions happening in that space with ease and the rear court has the sense secluded haven that is used as a recluse.

The use of these courts throughout the day is an effortless symphony and has been ideated for family gatherings and togetherness. The mornings are occupied and served in the front court with the daily dose of news and tea. The afternoons and evenings are split in the levels of the center court with music, chatter and laughter amidst the sound of nature and water. The back court is private and is overlooked by the sleeping spaces. The perforated custom wall and ceiling in the center court giving a sense of outside makes way for light and shade that moves with the sun giving a feeling transience in the space. Throughout the day, one can trace shadows travelling from east to west through the walls of the house. The spaces in the house are layered to overlook these open spaces creating a unique feeling of inside and outside.

The striking signature of the house is in the material that has been used – contrast of concrete, copper, brass and wood. The outdoors are characterized by the raw rustic look of concrete, stone and wood with varying textures that layers to form harmony. The landscapes are kept to minimum but enough to accentuate the raw texture of the materials used. The interiors personify a subtle richness with the use of copper and wood in the background of white marble. The textures are sleek and smooth almost making you miss the rustic exteriors.  The interiors are designed with a neutral palette and are susceptible to redecoration, whereas the exterior is rustic and raw that will age gracefully with time. 

The metal textures gracefully change its course throughout the house in contrast to each other. The front court has a sense of curvilinear pattern and flows through the open court. The central court is completely geometrical with a dramatic play of light and shade. The brass mural in the central courtyard is inspired by the works of a Japanese artist Matazo Kayama which has a lustrous appeal to it. The moon in the mural camouflages with the landscape and the play of light and shadow in the day but completely seeks rapt attention in the night with its gold lustre on the grey texture of the wall. The Pooja room door pattern is associated with a lotus flower pattern inspired by studio lotus’s work for the Rohit pal store in Delhi.

TUT House builds a coherent flow of visual appeal which gives the house a feeling of richness and a warm tone for a family dwelling. It is a celebration of seamless juxtaposition of materials, textures and colors.

Images

[Best_Wordpress_Gallery id=”993″ gal_title=”TUT House | webe design lab”]

Leave a Reply