Ranwu Lake (Tibet) Campsite | Archermit

SAVE Ranwu Lake (Tibet) Campsite | Archermit

Project Name: Ranwu Lake Campsite

Practice: Archermit

Products: Etex, Etex Chile, Etex Colombia

Firm Location: China

Completion year: 2017

Gross Built up Area: 2400 sqm

Project Location: Ranwu Town

Lead Architects: Pan Youcai

Landscape Consultants: Yang Zhe & Li Tianjing

Interior + Furniture: He Miao, Jiang Tao, Zhang Yu & Qin Miaosen

Others: Designed by: Xiao Yin Architecture Design Firm

Photo Credits: Arch-exist Photography

More Specs

Excerpt: Ranwu Lake Campsite is a public centre designed by the architectural firm Archemit. By taking advantage of the original terrain height difference, all buildings from the lakeside to the G318 are elevated and do not block each other. The main construction of the travel service centre can be 6-8 meters higher than the G318 by the height adjustment of the overhead layer.

Project Description

(“Text as submitted by the Architects”)

The campsite is located in Lare Village, Ranwu Lake. Its north is the winding G318, and its south is the dreamland Ranwu Lake. The campsite is the best spot for self-drive travellers to stop and enjoy the beautiful scenery of Ranwu Lake. The campsite is high in the north and low in the south, with a maximum altitude difference of 13 meters. The terrain slopes gently and is broad with a spectacular field of view. There are green grass and ancient trees beside the lake, green pine trees and azalea flowers on the mountainside, blue sky and floating clouds above the mountains.

There are comprehensive travel services at the campsite, such as a travel information centre, service management centre, simple snack, Chinese food, coffee, 24-hour convenience store, Tibetan medical culture exhibition centre, Tibetan speciality exhibition and sales centre, high-end holiday hotel, bar, tea bar, BBQ buffet, medical assistance centre, star-rated bathroom facilities, vehicle repair, tent camping, recreational vehicle (RV) camping, children’s forest park, view platform and waterside terrace.176 car parking lots, five tour bus parking lots and 7 RV parking lots are provided. With a total project area of about 70 mu, the Phase 1 Project uses an area of 2,400 square meters. 

By taking advantage of the original terrain height difference, all buildings from the lakeside to the G318 are elevated and do not block each other. The main construction of the travel service centre can be 6-8 meters higher than the G318 by the height adjustment of the overhead layer. There is a landscape lighthouse of nearly 20 meters next to the entrance of the G318 to ensure the safety and visibility of the Project and the maximum utilization of the landscape resources.

To maximize the field of view, the main building of the integrated service centre extends about 80 meters along the horizontal line of the G318. The walls facing the lake are all glazed to ensure the best view. The main building is made of white irregular lines and a large quantity of transparent glass. The plane and vertical shape changes make the gentle slope re-connect with the ground. The appearance of the main building is shaped by the terrain, just like an eagle spreading its wings near the lakeshore.

There is a travel information centre, management centre, simple snack, coffee, 24-hour convenience store, Tibetan speciality exhibition and sales centre on the first floor of the main building. Simple snacks are mainly pastries, fast food and cakes, and freshly ground coffee. The first floor serves as a beautiful place for tourists to relax and enjoy the view.

Sitting on the large-cantilever view balcony, you can see the blue sky, white clouds, snow mountains and colourful forests reflecting their shadows on the crystal water of the lake. With the sound of the wind, the gurgling of water, and the warm sunshine, you can take a sip of the delicious coffee or smell the fragrance of tea. You can also take a picture of your loved ones as a precious memory.

There are eight independent holiday hotel buildings in front of the main building. The bottom overhead of the hotel is 2-4 meters. According to the visual requirements, they are arranged high and low and over 1.5 meters more bass than the travel service centre. This can ensure the privacy of hotel rooms and their view of the scenery without blocking the field of view from the travel service centre. A unique feature wall made of local pebbles is on the west side of the hotel rooms. The east and south side of the lake have two glass walls 4 meters high and 180° wide. You can lie on the bed to enjoy the beautiful snowy mountains of the Ranwu Lake and the starry night.

It provides safe, comfortable and qualified supporting service facilities for tourists via medical assistance centre, star-rated bathroom facilities, Tibetan medicine culture exhibition centre and equipment management room in the lower part of the building where less viewing is required. Whether you are a pilgrim on foot, an adventurous cyclist, or a self-drive traveler hunting for novelty, this place has everything you want, desire, and are pleased with.

To make good use of the water level changes of Ranwu Lake, the bottom overhead of the suites hotel is about 4 meters high. The hotel is among water plants in the dry season and above the glistening light of waves and the mist in the wet season. “Face the sea, with spring flowers blossoming” what a dream life!

The lowest position near the lake is a bar of about 400 square meters. At the top of the bar is a view platform directly connected with a service center, hotels, and a small square at the north of the service centre through the view corridor. It is convenient for all functions to be made good use of. All sides of the bar have glass walls 4 meters high, and the inside of the bar is spacious with no columns. You can have a good drink and enjoy yourself here.

There is one independent suite hotel building at the southeast corner of the lakeshore. It has a separate living room, recreation room, chess and cards room and an aerial view platform of about 40 square meters. Standing at every position in the room enables you to have a good view of the Ranwu Lake.

To minimize the impact of this project on the land and its neighbouring environment and protect the natural environment of “Ranwu Lake Scenic Spot” better. By combining the difficulty in transporting the materials and the climate influence on the project construction, the buildings and structures of the whole Project all use assembled steel structures except that the structural foundation uses reinforced concrete. The built steel structure has absolute advantages in environment protection, construction period, material transportation and anti-seismic effect.

This Project uses white and red, preferred by Tibetans, as the primary colour of the buildings. It creates a unique, natural, warm and extraordinary living space with a great combination of white cement-fibre plates, red weather-resisting steel plates, thick transparent glass, dark grey steel, local woods and local pebbles.

Drawings

Images

Read More: Architecture | Public Architecture | Dry Climate | Archermit | Ranwu Lake | China
Other links