Re-use the Roman Ruin – Piscina Mirabilis- Result Announced

Save

Information

Announcement / News

The notion of reuse we promote is strictly related to the concept of life inside space. Martin Heiddegar, in “Building, Dwelling, Thinking”, explained in a phenomenological way how the main purpose of a building is dwelling, and how a building acquires meaning through the act of dwelling. A building can be considered alive when someone dwells it. Regarding ancient ruins, most of the time the structure has been so brilliantly well-constructed to last over the centuries, and so freely thought in terms of space that they can easily host new functions, solving the new needs of the civilization’s continuous development. This is why we think it is preferable to restore a ruin rather than build something new aside, when it is possible. Reusing ruins with a new function, responding to our time and space necessities, it’s an ecological choice of our generation.

WINNERS

1st position: Simone Baccaglini, Marco Agosti

Piscina Mirabilis is a new cultural engine for the activation of a new archaeological path in the footsteps of the Augusteo del Serino Roman Aqueduct.  The antenna becomes a reference point and a strong attraction for everyone. The Cistern is no longer a hidden place destined to be forgotten, instead it returns to be the landmark of the city.

2nd position: Alessandro de Cadilhac, Lorenzo Gaveglio

Isotropy and flexibility. The exhibition itinerary of the new museum Piscina Mirabilis develops without providing a monodirectional path, preferring instead a visual, spatial and movement experience in every direction. This project has been developed with the intent to preserve the original spaces and proportions of the ancient Roman cistern. The sole internal volume is a large wooden staircase, which allows the viewer to observe the cistern and the exhibition from multiple viewpoints. The light-coloured stone interior flooring is designed to include a modular system that can accommodate the various devices used for the exhibition.

3rd position: Maura Pinto, Piervito Pirulli

The aim is to quietly insert the project, restoring and respecting the original beauty and function of Piscina Mirabilis, both inside and outside the cistern area. Suddenly,  the sensory aspect takes place instead of the form, through the installation of full-height mirrors, between the 10th arches row from the main entry, which splits the exposition area from the supporting space and gives the visitors the impression of witnessing an ‘untouched basilica’, reflecting the space in front of it. Besides the conquer of its height to appreciate the importance of the structure at different levels becomes the second main protagonist.

Sources & Credits

www.reuseitaly.com

Images

[Best_Wordpress_Gallery id=”1148″ gal_title=”Re-use the Roman Ruin – Piscina Mirabilis- Result Announced”]

 

 

Save

Leave a Reply