Residence for the Elderly | Óscar Miguel Ares Álvarez

SAVE Residence for the Elderly | Óscar Miguel Ares Álvarez

Project Name: Residence for the Elderly

Practice: Óscar Miguel Ares Álvarez

Firm Location: Valladolid, Spain

Completion year: 2016

Gross Built up Area: 2000 Sqm

Project Location: Valladolid, Spain

Lead Architects: Óscar Miguel Ares Álvarez

Contractors: CONEDAVI SA

Project Manager: DO.Óscar Miguel Ares Álvarez /DE Javier Palomero Alonso

Collaborators: Bárbara Arranz González, Jesús J. Ruiz Alonso, Dorota Torkaska, Sergio Alonso Alonso.

Photo Credits: Jesús J. Ruiz Alonso, Pedro Iván Ramos.

More Specs

Project Description

(Text written by Pedro Iván Ramos and Óscar Miguel Ares.| Updated on 14 November, 2020)

The housing for the elderly in Adeamayor de San Martin (Valladolid) can not be understood without its context. Located on the border of a saline hidden wetland (Salgüeros de Aldeamayor) the aridity of the terrain and the infinite horizontality of the Spanish agricultural esplanade – dotted with small masses of pine trees – dominates the landscape, conditioning the implementation of any structure or artifact. In turn, our approaches were held by insistent ideas: provide our elderly with kind environment which promote to be in touch with nature, with the sun, but also enhancing the close relation between inhabitants of the building; the neighborly relations among chairs in the front door of the houses that are so recognizable in the rural areas of Castilla y León.

On the arid plain of the Castilla y León landscape we have placed a building formed by white concrete blocks paired in a striated way, marking an intense but subtle border with the ground.

The exterior is abstract and hard, as the environment. A seemingly insurmountable barrier, a shell to protect the interior that becomes kind, warm and complex. The external severe geometry contrasts with the inner complexity. The rooms are generated as small cells that clump together organically around the courtyard, creating interstitials and areas of relation, both to the courtyard itself as the interior. The perimeter corridor becomes a place rich in nuances and spaces in the manner of a small town where people can speak in front of the door of their room-houses fleeing the classic configuration of such centers more close to lugubrious hospitals than to kind and welcoming buildings. We wanted places that would allow the close relationship between inhabitants; the neighborly relations among chairs in the front door of the houses that are so recognizable in the rural areas of Castilla y León. More than a residence, the project aims to search for be a real home, so that psychological factors had to be essential in the project approach.

These cells make up the internal connecting paths of the building and coexist with public areas: activity room, fitness room, medical consultations and the large room where has been to create a careful spatiality natural lighting to create a peaceful and seductive atmosphere.

The whole work has been governed by the use of simple and cost-effective materials, without fanfare. Geometry, spatiality, light and careful treatment color and textures to get a warm and cozy interior protected by an abstract and rhythmic limit to the exterior.

 

Drawings

Images

Read More: Architecture | Housing | Temperate Architecture | Óscar Miguel Ares Álvarez | Valladolid | Spain
Other links