RG House | Michel Macedo Arquitetos

SAVE RG House | Michel Macedo Arquitetos

Project Name: RG House

Practice: Michel Macedo Arquitetos

Completion year: 2015

Gross Built up Area: 190 sq mts

Project Location: Pato Branco, Brazil

Photo Credits: Eduardo Macarios

More Specs

Project Description

(Text as submitted by the Architect)

Conditioned by an environmentally protected area on the backyard, the RG house diverges into two distinct priority facts, one environmental and another human: the uneven topography, characteristic of the city, and the contemplative value that the preserved vegetation offers to the residents on the most private limit of the lot.

The project proposes an alternative that reconciles these two aspects. From the street, the house extends from the upper level to the backyard, in a way that floats on the topography while suits it, creating a shaded area on the ground and linking the main access to the street. In this conformation, the project assumes an elevated ground floor for intimate purposes – whose elevation allows privacy and the best visuals – and an underground level for social and service purposes. Both pavements can be accessed by the street from the axis of circulation arranged in the main facade, which links the daily routine to the urban space.

In addition, just three concrete pillars and slender pre-stressed slabs guarantee contemporary features for the building, by pure aesthetics and free plan, and an elegant appropriation of this sample of the city’s topography, since the apparent lightness of the building and character contemplative provided by the transparency of the underground level ensure the vitality of this residence that longs to respect the possibilities of the residents and the existing environment

Images

Read More: Architecture | Tropical Architecture | Interior Design | Brazil | Houses | Building with Landscape | Pato Branco | Residential Interiors
Other links