Royal FIC Headquarters | Eduardo Borges Barcellos + Garoa

SAVE Royal FIC Headquarters | Eduardo Borges Barcellos + Garoa

Project Name: Royal FIC Headquarters

Practice: Eduardo Borges Barcellos | Garoa

Products: Herman Miller, Led Móvies Corporatives

Firm Location: Sao Paulo, Brazil

Completion year: 2017

Gross Built up Area: 1005 sqm

Project Location: Brazil

Structural Consultants: Carolina Milani de Oliveira

Collaborators: Nathália Lorena, Liene Baptista, Thaís Coelho

Others: Authors: Eduardo Borges Barcellos, Lucas Thomé, Erico Botteselli, Alexandre Gervásio, Pedro de Bona, Management And Execution Work: MP Engenharia (Maurício Pelegrini), Woodwork: Ockfer (Salvador Ockner), Installations: Engeprev Projetos de Instalações (Dionísio Veras de Souza)

Photo Credits: Pedro Napolitano Prata

More Specs

Excerpt: Royal FIC Headquarters is an architectural project designed by Eduardo Borges Barcellos and Grupo Garoa in Brazil. The requirements for the office headquarters design aimed to address new space necessities and to establish a different interface between collaborators and clients. The new space was created inside a pre-existing warehouse with approx. 1,000m².

Project Description

(“Text as submitted by architect”)

The design commissioned by Royal FIC (gas distributor), based in Campinas, State of Sao Paulo, was a part of a major structural revamp initiative by the company through administrative and marketing actions to create a new workspace. The requirements for the office headquarters design aimed to address new space necessities and to establish a different interface between collaborators and clients. The new space was created inside a pre-existing warehouse with approx. 1,000m²: Open double-height space with basic infrastructure and mezzanine at the entrance to serve the reception, a few conference/private rooms, restroom and garage.

The design aspired to accentuate the spaciousness offered by the un-obstructed double-height space, placing less flexible parts of the program on the pre-existing mezzanines, and maintaining the hydraulic core to serve the restrooms (remodeled), reception area, service / resources rooms (such as IT, storage), garage transformation into a living space with a counter, and shift of the vertical circulation, which altered the stair and added an elevator; In the top-level new conference / private rooms and an additional living space with a counter to service events. The full extension of the warehouse outboard of the mezzanines was designed to provide open office work stations for approximately 100 employees, offices for the partner and new conference rooms.

The design process of the project and premisses were defined through a research of the company’s workflow, the interface between different work departments of different sizes, the client use and interaction with the different activities from the firm’s collaborators, access control between departments and coexistence of people. The company’s department division induced the design to layout the space in a non-orthogonal arrangement, going against the classic organization concept of repeated and parallel work stations. Furthermore, Integrated and dedicated space were assigned to each department, to benefit the team’s interaction at its own activities.

The decision to propose an open office, allowed the circulation between the departments to gather as one wholesome working zone, giving an important sense of unity; and also the integration of the partners’ offices and all conference rooms. In that regard, the main activity space allows all visual contact throughout the space, which provides an important aspect to the exchange between people, irrespective of the person’s role, activity or position. The decision for the proposed layout imposed the challenge to adjust the extensive interior furnishing from departments (cabinets for all workstations), and also furniture for all the documents, and office supplies. for departments that needed some sort of access control. The overhead of the new mezzanines above provided a lower ceiling height to have partitions and glass doors.

Differently, to the existing mezzanine, the designed expansion free from perimeter walls avoids big single-height enclosed spaces in such a wide space. The proposed Mezzanine are regular pentagons inclosed by woodwork and glass panels with no top enclosure, and with open circulation. The new structure is the intermediate space between the two existing levels, proposing a new level and alternate circulation. This element in space serves multiple uses. The double riser step can be used as an alternative working space and place for an informal meeting, or space for projections/presentations.

The intermediate level has two spaces and follows another stair thread to access the existing mezzanine, which has also been expanded with a pentagonal conference room for 20 people. It’s fair to say that the design offers a clear path through the space for users, creates a sort of promenade which allows the experience of space provided by the scale of the warehouse and new spaces that were created. The project allows a space dynamic which strives for a bigger interaction between people. The proposal aimed to create contemplation spaces in coexistence with the necessary conditions for developing the required work. The proposed circulation allows different fluxes of people in contrast with the rigidity of workstations, which grants the space with fluidity and movement.

Images

Read More: Architecture | Commercial Architecture | Temperate Architecture | Eduardo Borges Barcellos | Garoa | Brazil
Other links