SAHRDC | Anagram Architects

SAVE SAHRDC | Anagram Architects

Project Name: SAHRDC

Practice: Anagram Architects

Firm Location: New Delhi

Completion year: 2005

Gross Built up Area: 50 sqm

Project Location: New Delhi

Design Team: Vaibhav Dimri and Madhav Raman

Clients: South Asian Human Rights Documentation Centre

More Specs

Excerpt: SAHRDC is a commercial office design designed by architectural firm Anagram Architects. The porous and playful external facade is designed to provide a degree of acoustic and visual privacy from the street activity while intimately engaging the street corner. 

Project Description

(“Text as submitted by the Architects”)

SAHRDC’s office is located in a tight plotted site in south Delhi. With only 50 sqm. plot area, the brief was to generate maximum usable area within a limited budget.

THE BACKGROUND

The porous and playful external facade is designed to provide a degree of acoustic and visual privacy from the street activity while intimately engaging the street corner. Simultaneously it ensures that the bugger bay is well ventilated and yet shaded so as to reduce the amount of heat transmitted to the workspace. 

6-brick module laid in staggered courses created twirling vertical stacks and an undulating surface. The construction of the screen wall was a result of a 5-week process of innovating masonry techniques on site. From verification of plumbness to the structural bonding of the brick courses, methods of brick laying were devised through a deep on-site collaboration between the masons and the architects.

THE RESPONSE/ DESIGN TRACKS/ SIGNIFICANT FEATURES

The animated wall acts as a dynamic skin with changing characteristics reaction to prevalent light conditions. During the day speckled shadows form on the internal staircase and at night the edifice creates a similar light pattern on the external streetClean, robust detailing along with the exposed brick construction kept construction costs low and ensured that long term costs were minimized as well. 

To maximize the efficiency of the floor plate the staircase and toilet stack are situated at the edge of the building. These non-airconditioned area on the west side act as a buffer to reduce solar thermal gain. To eliminate false ceiling costs, the slab is cast as a vault to avoid beams crossing the office space. With brick cladding on the ceiling and insulating infull, the slab provides acoustic and thermal insulation.

Drawings

Images

Read More: Architecture | Commercial Architecture | Brick | Temperate Climate | Anagram Architects | New Delhi | India
Other links