Seoul Yeoul Naru Ferry Terminal | Sasaki Architecture

SAVE Seoul Yeoul Naru Ferry Terminal | Sasaki Architecture

Project Name: Seoul Yeoul Naru Ferry Terminal

Practice: Sasaki Architecture

Firm Location: Tokyo, Japan

Completion year: 2017

Gross Built up Area: 5000 sqm

Project Location: Seoul, South Korea

Lead Architects: Ryuichi Sasaki

Design Team: Gen Sakaguchi, Anna Kwaipen

Photo Credits: Ryuichi Sasaki / Sasaki Architecture

More Specs

Excerpt: Seoul Yeoul Naru Ferry Terminal is an architectural project designed by Sasaki Architecture in Tokyo, Japan. The main goal of design is to create a central cultural spot by providing a variety of spaces that are not uniform. To induce active transportation and tourism by connecting the city, park and river in a continuous flow.

Project Description

Seoul Yeoul Naru Ferry Terminal is an architectural project designed by Sasaki Architecture in Tokyo, Japan. The main goal of design is to create a central cultural spot by providing a variety of spaces that are not uniform. To induce active transportation and tourism by connecting the city, park and river in a continuous flow. Design Overview instead of segmented floors, walls, and roofs, we have introduced a “flow. Flow” attracts people from the city, from riverside parks, from boats, and connects them in a continuous “flow”. The flows overlap, interweave, appear and disappear, and sometimes different flows overlap each other, creating a hollow or a well of light on top of them. The ever-changing space has a myriad of diverse shapes and sizes.

In our proposal, the flow becomes a floor, a ramp, a staircase, dividing the area, embracing us, suspending us, forming everything. There is no visible boundary between the inside and the outside. The space on either side of a stream, or between streams, takes on different shapes and sizes depending on the activities that take place there. Activities on different streams can be seen on each other. Where the two streams meet and connect different areas, a void is placed. These voids will be light wells where diverse people can meet and gather. The possibilities for activities to take place under, in, and around these spaces are endless. You can enjoy picnics, run dogs, fly kites, play outdoor sports, talk, sing, dance, draw, carve, sell things, show your products, maybe even have a K-Pop festival or fashion show. Here, non-uniformity and diversity can give you the first step to a new culture.

– The river as an open space
The city, the park, and the Han River have been separated by distinctive straight lines. We are proposing to connect these three elements with a continuous flow. This will provide easy access to the water surface and integrate it as part of the city’s open space. The smooth flow, free of obstacles, is open to all pedestrians, including the elderly and disabled.  Welcoming All and Mixing People The starting point of the bridge is an ideal meeting point, halfway between subway exits, bus stops, and public parking lots. In order not to divide the street and the park, the access to the bridge is arranged in such a way that people from both sides can mix. All the streets are in a continuous flow towards the river, mixing with each other and splitting many times. In this way, one can discover a variety of landscapes and activities.

One big space
The flow also delineates the boundaries between public, ticketed, and restricted areas. Individual rooms are loosely defined by the density of their columns. The overall space accommodates and unifies people engaged in a variety of activities.
– Enhancing the Park
This flow enhances the central plaza of the park by carefully preserving the existing promenade and seamlessly connecting the event spaces under the largest arch.
For safety reasons, emergency transportation was also provided separately from the main facility.
Transportation from the embankment to the pier can be done directly using a simple foldable bridge located right next to the facility. The direct access to the entrance hall is also wide open to the park, allowing for future amphibious bus transfer circulation.

Ingenious view of the view
The main focus is on the past, present and future of Seoul, in other words, where the river comes from, Namsan on the other side of the river, and where the river flows to. Also, by changing the height and directing the flow to various angles, the facility offers many unique views. As you ascend and descend on the bridge and reach the climax, you can enjoy a series of ever-changing and unique views over the energetic city. In addition, by positioning the main facility slightly off the axis of the existing park, the current breathtaking panoramic view from the street over the river has been maintained.

Images

 

Read More: Architecture | Public Building | Temperate Architecture | Sasaki Architecture | Seoul | South Korea
Other links