Sky Repoussoir | Studio 4000

SAVE Sky Repoussoir | Studio 4000

Project Name: Sky Repoussoir

Practice: Studio 4000

Firm Location: Ahmedabad, India

Completion year: 2018

Gross Built up Area: 2160 sq.ft.

Project Location: Ahmedabad, India

Lead Architects: Khushboo Vyas, Smit Vyas

Photo Credits: Studio 4000

More Specs

Description

Text as provided by the Architect

Project involved designing a large number of residential spaces & organizing them in a relatively much smaller plot. In the design, parallel walls along north-south direction set up the main dialogic frame to shape the house’s relationship with the outside space. As a design move, it both iterates the project’s immediate context of a row-housing scheme while at the same time distinguishing it from the adjoining unit.

All Level Plans of the House

 

Laterally, the plan is formed by a tripartite arrangement of spaces – circulation towards the south, semi-open terraced balconies to the north & core functional spaces in-between.

This zoning is further articulated by calligraphic partition walls on each level which work in the opposite direction. Echoing the north-south direction of the external walls, they traverse the sidewise layering & engender an experience of dual orientation in the schema.

North Facade of the house

 

Axonometric view of the House

 

From outside, the parallel walls are pushed back at the ground floor level to project a large square frame from above. Compositionally, this holds together disparate forms of the protruding deck, circular column, curved balcony, etc. at the upper level into a single expression. Hence, when seen from the approach road, a four-storeyed building may be read as a ground plus one structure.

 

Images

Read More:
Other links