St. Pius Chapel & Prayer Garden | EskewDumezRipple

SAVE St. Pius Chapel & Prayer Garden | EskewDumezRipple

Project Name: St. Pius Chapel & Prayer Garden

Practice: EskewDumezRipple

Products: ConTech Lighting, Ecosense, Ergon, Hydrel, Lithonia Lighting, Sherwin-Williams, WoodWorkers Construction Inc.

Firm Location: Los Angeles, USA

Project Location: New Orleans, Louisiana

Engineering: Robert A. Bouchon, Consulting Engineer, LLC

Structural Consultants: Robert A. Bouchon, Consulting Engineer, LLC

MEP Consultants: Mazzetti Inc.

Contractors: Voelkel McWilliams Construction, LLC

Photo Credits: Will Crocker Photography, Frank J. Methe

More Specs

Project Description

(“Text as submitted by architect”)

Designed as an intimate sanctuary for quiet, individual prayer, the new adoration chapel on the St. Pius campus is a subtle sculptural addition to the landscape. In meetings prior to the start of design, congregants were clear that the new chapel should complement the formal character of the adjacent 1960s church and its striking, monumentally-scaled copper roof, which rises in orchestrated planes from ground level to more than 75 feet above the church floor. The new chapel is a delicately-placed, quiet counterpoint to the adjacent church, contrasting in scale but similar in form and material. The tall, angled shape of the chapel ties the building to its neighbor and creates a soaring space for worshippers within—a cathedral for one. The sculpted form is carefully carved on two sides and at the roof, allowing light to leak in from above the ceiling, along the floor, and adjacent to the sacred tabernacle.

The configuration of the floor plan allows the visitor to enter into a small vestibule separated from the sanctuary by a slatted wood screen wall, affording privacy to worshippers already occupying the space. The space’s power is enhanced by its simplicity; the sculpted volume of white planes is activated throughout the day as the sun washes across the surfaces from different angles. Even the Christian cross, adjacent to the tabernacle, is expressed by grazing light rather than requiring an additional component in the space. The material focus is placed on the custom wood tabernacle containing the Holy Eucharist, drawing the worshippers’ full attention to the object of adoration in a space filled with divine, quiet light and absent of distraction. The Archdiocese of New Orleans selected EskewDumezRipple for the design of the new adoration chapel to replace a nondescript temporary chapel embedded in an existing building. As a truly community-driven, grass roots effort, this project was conceived and approved by the parishioners, who were able to fund the project with a robust capital campaign within the parish. During the planning phase, it was clear that the parishioners desired a significant improvement from the existing facility, to a space more suitable for sacred reflection and worship.

The initial concept developed by the parish advocated the physical connection of the new chapel to the existing rectory in order to allow both the chapel and the rectory to share an existing brick patio and use it as a prayer garden. Eskew+Dumez+Ripple worked with the pastor to steer the design in a different direction, reorienting the new chapel adjacent to the church and creating a new prayer garden, allowing intimate reflection in an exterior setting adjacent to the chapel. While this represented a distinctly different approach to the project than what the client originally envisioned, it was extremely well received by both the pastor and the parishioners. “St Pius’s adoration chapel is my favorite prayer spot. It serves as my haven from the chaos of contemporary life. Both the quiet and the peaceful atmosphere allow me the opportunity to focus on God’s hand in my life. When I see others in the chapel with me, it always makes me smile at the thought that God is listening to each one of us as if we were alone. It many ways the chapel feels like home!” – Susie Veters, a parishioner.

Sustainable design features are incorporated throughout several key areas of the St. Pius Chapel and Prayer Garden. In particular, the elements of glass, light and water were taken into consideration to create an efficient building with low energy usage and minimal drainage issues. In order to create a serene, solitary experience within the chapel, the design emphasizes quality rather than quantity of glazing.  At three locations in the chapel, thin strips of glass allow modulated light to enter and glance off various surfaces to create a soft, indirect glow within the prayer area. The intent was to use reflected light exclusively in order to activate the surfaces without overlighting the space. The resulting lighting condition requires no supplemental electric lighting and creates a calm, natural aura within the sculpted space. The additional advantage of this restrained use of glass is that the majority of the envelope is insulated given the very low window to wall ratio of 4% (66 sf of glass) minimizing thermal gains in this hot humid climate.

Drawings & Renderings

Images

Read More: Architecture | Institutional Architecture | Religious Architecture | Temperate Architecture | EskewDumezRipple | Louisiana | USA
Other links