The Book Room | Studio Infinity

SAVE The Book Room | Studio Infinity

Project Name: The Book Room

Practice: Studio Infinity

Products: AutoDesk, Adobe, Asian Paints, FAB India, GM Veneers, Hybec, Kalyan Associates, Trimble Inc.

Firm Location: Pune

Completion year: 2020

Gross Built up Area: 940 sqft

Project Location: Pune

Lead Architects: Tushar Kothawade, Chiranjivi Lunkad

Design Team: Prakash Suthar, Pallavi R, Rashmi Shewale

Photo Credits: Hemant Patil

More Specs

Excerpt: The Book Room is a library designed by the architectural firm Studio Infinity. The firm aimed to address the spatial attributes and create a multi-functional reading space. The concept was to create an equally exciting space for adults and kids. Promoting reading and sharing knowledge was an integral aspect of their design thinking. Efforts were taken to optimize expenses and create a multi-utility learning space for adults and kids.

Project Description

(“Text as submitted by the Architects”)

The client aspired to provide a library as an additional amenity for his project in this small double-height space carved out of the parking lot. Our effort was to address the spatial attributes and create a multi-functional reading space. We wanted this space to be equally interesting for adults and kids. Promoting reading and sharing knowledge was an integral aspect of our design thinking. Efforts were taken to optimize expenses and create a multi-utility learning space for adults and kids.

The vaulted ceiling & arched external facade helped us define the volumetric modifications. Since only one side of this space could get natural light, we had to make the best use of this and draw in the required amount of light into the interior space. A stepped amphitheater kind of informal seating on one side is proposed to help this space have the flexibility to be used in many different ways. On the other end, a community reading table is designed to enable interactions & exchange of knowledge with different people using it simultaneously.

A material palette comprising locally available brick, concrete and green-rated plywood helped in a controlled usage of materials. Detailing & modules are further supported in the overall optimization of resources & reduction in wastage. Colors and textures are kept on an earthier tone to make this space more humane & move away from the typical formal setup of such activities. Natural plants have been used throughout the indoors and outdoors. They are integrated within bookshelves, reading tables, seating and landscape pockets to cast a soothing effect into the spaces & break away from the monotony of long furniture pieces.

Lastly, each detail and design input is focused on making the space more user-friendly so that reading becomes a happy time and sharing knowledge becomes a reason for interaction!

Drawings

Images

Read More: Interior Design | Library Interior Design | Concrete | Tropical Climate | Studio Infinity | pune | India
Other links