The Courtyard House | Jibu and Thomas Architects

SAVE The Courtyard House | Jibu and Thomas Architects

Project Name: The Courtyard House

Practice: Jibu and Thomas Architects

Products: Creative Art Studio, Berger Paint, Duck Heaven

Firm Location: Kerala, India

Completion year: 2021

Gross Built up Area: 399 sqm

Project Location: Kerala, India

Lead Architects: Jibu John

Design Team: Jibu & Thomas Architects

Clients: Gireesh Mukundan

Engineering: Ayner Consultants (Jerin J Mathew )

Structural Consultants: Safe structure (Akhil )

Landscape Consultants: Landscape wing – Jibu & Thomas Architects

MEP Consultants: Ayner Consultants (Jerin J Mathew)

Contractors: Arching Infrastructure (Jijo)(Civil Work)

Interior + Furniture: Interior wing – Jibu & Thomas Architects

Collaborators: Metal art “Creative Art Studio” – Manuel Justin

Photo Credits: Nathan Photography

More Specs

Excerpt: The Courtyard House is an architectural project designed by Jibu and Thomas Architects in Kerala. The green court as an integrated element of the home, the design presents strong sculptural pieces that define the space and tie it together. These include the staircase acting as a central spine, the Buddha wall art, bold splashes of colour in the furniture.

Project Description

(“Text as submitted by architect”)

Envisioned as an extension of the living and dining, the design of the central court reflects the concepts of the residential zoning as spaces to be experienced freely and without boundaries.

The splashes of colour in the furnishings and the warm welcoming brick of the walls balance to create warm, dynamic interiors
Customized ceiling fans and lighting fixtures from the double height area
TV unit in the family living area

In thinking about the green court as an integrated element of the home, the design presents strong sculptural pieces that define the space and tie it together. These include the staircase acting as a central spine, the Buddha wall art, bold splashes of colour in the furniture, the warm welcoming brick of the walls and customized fan & light installations in the double height space.

Existing tree in site preserved on client request
Details of facade- a composition of clean lines, fenestrations, and cladding
Customized metal art installation of a Buddha silhouette- as specified by client

The metal installation of the Buddha silhouette on the highlight wall balances the scale of the double height space and contributes to the dynamic and warm atmosphere

Elevation detail
Family living room(Right view)
View towards family living with custom designed fan

Images

Read More: Architecture | Residential Architecture | Tropical Architecture | Jibu and Thomas Architects | Kerala | India | Indian Architecture

More Projects by: Jibu and Thomas Architects

Other links