The Engineer’s House | EssTeam Design Services LLP

SAVE The Engineer’s House | EssTeam Design Services LLP

Project Name: The Engineer’s House

Practice: EssTeam Design Services LLP

Firm Location: 4th floor ‘Samanvay’ Near Chandni chowk, Piplod, Surat, Gujarat-395007

Completion year: 2017

Gross Built up Area: 1312 sq m

Project Location: 5-6 Amaltas soc, Amaltas road, Vesu, Surat, Gujarat-395007

Lead Architects: Snehal Shah, Nishith Jariwala

Design Team: Snehal shah, Nishith Jariwala, Ketna Morker

Clients: Mr. Janak Mistry

Structural Consultants: SMV Consultants

Landscape Consultants: Earthscapes, Ahmedabad

MEP Consultants: Electrical Consultant and Contractor: Crony Electricals, Surat

Contractors: Carpentry: Sohanlal Suthar, Surat Plumbing: Mujavar, Surat Civil: Jayanti Vadgama Horticulturist: Karamveer Bhatt (Palash Associates, Surat) Stone works: Prakash Chauhan, Surat

Photo Credits: Ishita Sitwala

More Specs

Project Description

(Text submitted by the Architect)

As a designer, this project was one such rare opportunity, where the client himself is able to contribute in the design process to reach levels of synergy which is unthinkable for both as individuals – the Architect and the Client. ‘The Engineer’s House’ is a case where the Client, a brilliant mechanical engineer and a global leader in manufacturing of very high-end diamond process related machines, offered all his knowledge and infrastructure to the Architect’s disposal. In the first meeting itself, we agreed to a vision of creating a house which pushes the limit of architectural design, through meaningful engineering resolutions to issues. The conventional paradigms of door closer, ceiling fan, swing, elevator, geothermal cooling, louvres and a lot of other elements were questioned and the outcome is truly noteworthy. However, for us, the success of the project, lies in the fact, that none of these mammoth product design and development exercises, came in the way of creating such wonderful living spaces for an equally wonderful family consisting of ‘Hum do, Hamare do’! In fact, each of these engineering marvels, enhanced the overall experience of having a great family and personal time for each family member. The entire house is also a journey to do everything that is right and sustainable in true sense.

First Floor Plan

Ground Floor Plan

Louvre mechanism through Section

Spatial Organisation

The louvres controlling the light, wind, rain, dust while keeping the house safe and secure.

The unique louvre mechanism

Images

Project Location

Subscribe to our newsletter