The High House | Ravel Architecture

SAVE The High House | Ravel Architecture

Project Name: The High House

Practice: Ravel Architecture

Firm Location: Austin, Texas

Completion year: 2021

Gross Built up Area: 465 sqm

Project Location: Austin, USA

Photo Credits: Chase Daniel

More Specs

Excerpt: The High House is an architectural project designed by Ravel Architecture in USA. The plan was placed to take advantage of canyon and downtown views. A board formed retaining wall was placed in order to terrace the site for access.

Project Description

(“Text as submitted by architect”)

The High House is configured as a boomerang to accentuate the natural curvature of the land. It perches at the brow of the hill in order to maximize the site’s 180 degree view. The street side of the home includes high walls to provide privacy while allowing plenty of light.

The canyon side of the home boasts floor to ceiling glass that beckons the City of Austin beyond. Canyon views are enjoyed from every room in this incomparable home. The sloping site combined with a demand for a single floor residence is an unusual combination.

The site had a 20-40 degree slope. The plan was placed to take advantage of canyon and downtown views. A board formed retaining wall was placed in order to terrace the site for access. The retaining wall was made taller than necessary in order to become the main demising wall of the home.

One side of the retaining wall is driveway and pedestrian access, the other side is the home, held up on piers as tall as 30 feet. Exposed Board Formed Concrete, Steel frame piers and beams, open web steel joist roof structure.

Images

Read More: Architecture | Residential Architecture | Temperate Architecture | Ravel Architecture | Austin | Texas | American Architecture

More Projects by: Ravel Architecture

Other links