The Hills | MVRDV

SAVE The Hills | MVRDV

Project Name: The Hills

Practice: MVRDV

Firm Location: Rotterdam

Gross Built up Area: 18000 sqm

Project Location: Guayaquil

Lead Architects: Jacob van Rijs

Design Team: Fedor Bron, Fouad Addou, Anouk Wilmering, Teodora Cirjan, Laurens Veth, Aneta Rymsza, Samantha Gazzolo, Diego Lopez, Alberto Canton, Sandra Baggerman, Pavel Basmanov, Natasha Trice

Clients: Uribe Schwarzkopf

Structural Consultants: Grupo Vera

MEP Consultants: Grupo Vera

Others: Co-Architect & Interior Architect: Uribe Schwarzkopf, 3D Animation: Vero Digital, Environmental Advisor: Peter Mensinga, Visualisations: Antonio Luca Coco, Pavlos Ventouris, Luca Piattelli, Angelo La Delfa, Jaroslaw Jeda, Marco Fabri, Stefania Trozzi, Ciprian Buzdugan, Luis Perona, Video Editing: Kirill Emelianov, Images: © MVRDV, Copyright: MVRDV Winy Maas, Jacob van Rijs, Nathalie de Vries

More Specs

Excerpt: The Hills is a missed use architecture designed by the architectural firm MVRDV. Comprising six residential towers atop a mixed-use plinth that creates a lively, landscaped “valley” on its roof, the design is inspired by the many juxtapositions found in Guayaquil itself, from the broad expanse of the river contrasted with nearby mountains to the sight of modern high-rises on the shoreline set against the colourful hillside settlements of the Santa Ana hill.

Project Description

(“Text as submitted by the Architects”)

MVRDV has revealed the design for The Hills, the firm’s first project in South America. Designed for Quito-based developer Uribe Schwarzkopf, the project is located on the Guayas riverfront in Guayaquil, Ecuador. Comprising six residential towers atop a mixed-use plinth that creates a lively, landscaped “valley” on its roof, the design is inspired by the many juxtapositions found in Guayaquil itself, from the broad expanse of the river contrasted with nearby mountains to the sight of modern high-rises on the shoreline set against the colourful hillside settlements of the Santa Ana hill.

The Hills adds a dramatic new addition to the Guayaquil skyline. The project is located in Puerto Santa Ana, extending the boulevard gradually being consolidated along much of the city’s waterfront. The six residential towers of The Hills range from 92 to 143 metres, rising taller as they step away from the riverfront, thus echoing the way the city’ steps up’ from the waterfront to the hills behind. 

At the project’s base, the towers merge to form a terraced green valley with an oasis of pools, sports fields, and a large urban amphitheatre facing the riverfront, all surrounded by lush, natural vegetation. Inside this base are shops, a large community clubhouse, and other amenities. Between the four towers located closest to the river and the two towers at the rear of the development is a deeper ‘canyon’, providing extra spaces for retail. It creates a route for pedestrians to cross the site at ground level while also enabling the project to be built in two phases. 

“The complex is almost a city in itself, with towers of different heights, so it’s a mini skyline – but it’s also part of a larger skyline along the promenade”, says MVRDV founding partner Jacob van Rijs. “It was important for us that the project was not just an island in the city, but that it offered access for others and that it would give something back in the form of a public plinth. So it’s an inspiring space for people to go to, somewhere that we hope people can meet with friends. At the same time, the balconies that characterise the towers offer space for greenery and protection from the sun and rain.” 

At the project’s outer edges, the design of the façades reflects the visual language of its neighbouring high-rises – white balconies arranged in straight orthogonal lines. The façades facing the void between the towers provide a very different character to the development. Here, the straight lines give way to balconies with flowing curves that create irregular setbacks and overhangs; earth tones on the lower levels gradually give way to lighter colours closer to the sky; and on all levels, plentiful greenery lines the balconies, extending the atmosphere of the central valley up to the top of the ‘hills’ that surround it. 

Many of these features were developed to provide a sustainable response to the warm climate of Guayaquil. The expansive balconies shade the glass facade, while the positioning of the towers and the curved shapes help improve ventilation, allowing breezes to flow across the site unimpeded. The abundant greenery helps cool the surroundings, reducing the amount of energy needed to cool the building and making the valley itself a comfortable, welcoming environment for both residents and visitors. 

The Hills will be supplied with renewable energy from photovoltaics, providing a large part of the energy used in the communal areas and residences. In addition, the project will collect and store rainwater for irrigation use in the gardens. At the same time, LED lighting and heat pumps reduce the overall carbon footprint of the development. 

Inside the towers, The Hills offers a wide selection of apartment sizes and types, offering everything from small apartments for individuals to apartments for families. Along with an abundance of amenities, The Hills features a vibrant public program and plentiful retail options, ensuring that the building will be used by a diverse group of residents and visitors throughout the day. These programs make the building a dynamic and exciting new destination in Guayaquil.

Images

Read More: Architecture | Mixed-use Architecture | Tropical Climate | MVRDV | Guayaquil | Ecuador
Other links