The Hovering Gardens | Niraj Doshi Design Consultancy (N.D.D.C.)

SAVE The Hovering Gardens | Niraj Doshi Design Consultancy (N.D.D.C.)

Project Name: The Hovering Gardens

Practice: Niraj Doshi Design Consultancy (N.D.D.C.)

Firm Location: Pune, Maharashtra, India.

Completion year: 2020

Gross Built up Area: 21,000 sq.ft.

Project Location: Pune, Maharashtra, India.

Lead Architects: Ar. Niraj Doshi

Design Team: Ar. Akshay Karanjkar (Project Architect) Ar. Supriya Yadav (Interior Design) Jagruti Gujar (Interior Decoration)

Clients: Confidential

Structural Consultants: G. A. Bhilare Consultants Pvt. Ltd.

Landscape Consultants: Ravi & Varsha Gavandi Landscape Architects

MEP Consultants: H.V.A.C. : Refrisynth Engineers Electrical : Vidyutsallagar Pvt. Ltd. Plumbing : Unicorn M.E.P. Consultants

Contractors: Project Management Consultant : Madhav Limaye Consulting L.L.P.

Photo Credits: Mr. Hemant Patil

More Specs

Project Description

(Text submitted by the Architect)

A unique project in its context, this house is located in a neighborhood of Pune that has abundant greenery. The apt use of natural elements in its creation such as water bodies, bridges, stone walls, and landscaped areas on all levels helps it merge seamlessly with its environs on the one hand while making it stand out on account of its architectural beauty.

This is home to a family of six. The brief for N.D.D.C. was a modest material template culminating into a residence that would be rich in spatial experience. Ample cross-ventilation, keeping in mind the occupants’ need for privacy, as well as flexibility in space change in accordance with family evolution was also an important consideration.

Master Plan + Site PlanFloor Plans + SectionSection B-B_ (Ventilation Diagram)Main Facade as seen from the main approach road.Family Room,  GIFSMultipurpose Hall, GIFS

Therefore, the project was based on an H-shaped plan wherein all the spaces have three external walls, thus maintaining a nice “in” and “out” connection. The use of mirrors and reflective glass has lent itself to an optical illusion to maximize the landscaped areas, thus underscoring the feeling of being in the lap of nature.

Climate is a crucial factor in design and construction. Keeping this in mind, shading devices have been used here in the form of huge cantilevered slabs that give a sort of “hovering effect” while, at the same time, offer grounding to the building. Similarly, vertical screen facades have been devised as a barrier for the elements. Inside, the strategic use of triple-height atriums makes for ample stack effect and also helps in cross-ventilation.

In keeping with the predominantly “green” character of this project, an indirect evaporative cooling system has been installed extensively with a view to reducing the reliance on conventional air-conditioners.

Entrance laced with infinity pools and peripheral planters on floor above. The backdrop of the beautiful natural Gokak stone wall in the main Family Room. Infinite green expanse as seen from the Formal Living Room. A glimpse of the main courtyard during evening.

Images

Project Location

Subscribe to our newsletter