Tree House | Pablo Luna Studio

SAVE Tree House | Pablo Luna Studio

Project Name: Tree House

Practice: Pablo Luna Studio

Products: Bali Natural Latex

Firm Location: Bali

Completion year: 2019

Gross Built up Area: 70 sqm

Project Location: Ubud

Photo Credits: Valentina Gebrie and Matias Allende

More Specs

Excerpt: Tree house is a residence designed by the architectural firm Pablo Luna Studio. Surrounded by jungle to the sides and rice terraces in the front, this suite from the boutique hotel Stonehouse, stands five meters above the ground thanks to its 14-centimeter diameter and 8-meter-long bamboo pillars. The overall shape shows the integration of architecture and environment and the relationship between the interior space and nature.

Project Description

(“Text as submitted by the Architects”)

Treehouse is located in the town of Ubud, at the heart of the island of Bali, Indonesia. Surrounded by jungle to the sides and rice terraces in the front, this suite from the boutique hotel Stonehouse, stands five meters above the ground thanks to its 14-centimeter diameter and 8-meter-long bamboo pillars. The overall shape shows the integration of architecture and environment and the relationship between the interior space and nature.

The ceiling is made from 3-centimeter-wide x 2.5-centimeter-thick x 4-meter-long bamboo splits, creating a grid shell that derives its strength from its double curvature. The floor is also made from bamboo splits that smoothly transition into a wooden terrace. This moment in the building highlights the wall-less space that keeps indoors and outdoors as one unity. 

The interior design bows to the beauty and sacredness of bamboo with a circular nest-like custom-made bed. Other features like the toilet cave and shower bring their inspiration from the adjacent jungle. Every corner is meant to be an experience. A unique and organic space for those who seek to meditate and relax on the sheer wonder of Bali’s cultural context and scenery.

Drawings

Images

Read More: Architecture | Residential Architecture | bamboo | Tropical Climate | Pablo Luna Studio | Ubud | Indonesia
Other links