Twin Peaks Residence | Feldman Architecture

SAVE Twin Peaks Residence | Feldman Architecture

Project Name: Twin Peaks Residence

Practice: Feldman Architecture

Products: Cosentino, Dornbracht, Ann Sacks, Bluestar, Fantini, Fleetwood, Gaggenau, InSinkErator, Jeld-Wen, Matter, Miele, Wolf/Subzero, Vode, Abbaka, CTM, Eby Construction, IGR, New Ravenna

Firm Location: San Francisco

Completion year: 2017

Gross Built up Area: 2995 sqft

Project Location: San Francisco

Structural Consultants: Strandberg Engineering

Landscape Consultants: Ground Studio (Landscape Architect), Frank & Grossman (Landscape Contractor)

Others: Lighting Design – Kim Cladas Lighting Design, Builder – Upscale Construction, Cabinetmaker – Eby Construction, Furnishings and Lighting Fixtures: DZine, Coup d’Etat, Flexform SF, BDDW, The Future Perfect, Matter, HEWNX.

Photo Credits: Joe Fletcher

More Specs

Excerpt: Twin Peaks Residence is a home refurbished by the architectural firm Feldman Architecture. Rather than regrading and flattening the sloping yard, the renovation uses the existing topography of the site to its advantage, creating a tiered series of outdoor spaces connected via the new stair. Lush greenery, a kitchen garden, a fire pit, and ample seating were added.

Project Description

(“Text as submitted by the Architects”)

Located in the Twin Peaks neighbourhood of San Francisco, this midcentury renovation evokes the feeling of a cabin in the woods. Initially designed in 1964 by architect Albert Lanier, the husband of renowned sculptor Ruth Asawa, the house was remodelled to suit its new resident’s more contemporary tastes. In addition to clarifying the floor plan and refreshing the interiors, the home is now more directly connected to the outdoors.

The client—a San Francisco-based businesswoman—initially approached the architects with a small list of updates. The first round of interventions included new white oak floors and staining the ceilings a neutral grey. Subsequent phases addressed more fundamental aspects of the house, including reimagining the house’s layout and creating more open interiors better connected to the adjacent, steeply sloped backyard. The architects found a solution that could solve both problems: they relocated the house’s stairs to the rear wall and opened up the floor plan in the process. 

The stair links all three levels in the house: the first floor has a foyer and two single-car garages, the second floor includes three ensuite bedrooms and a private garden, and the third floor features the living room and dining room, kitchen, and central patio. The kitchen was also moved to the rear of the house, where a new deck creates an easy connection to the yard. A reclaimed white oak piece by wood artisan Evan Shively was incorporated into the kitchen countertop. A custom-made wood screen filters natural light and provides privacy.

The new bridge between the kitchen and the yard created a sheltered space beneath it, which was transformed into an outdoor spa adjacent to the master bathroom, complete with a cold plunge and outdoor shower. In the foyer, a stone bench and mini-garden greet guests. A glass passageway connecting the second-floor master bath and master bedroom serves double duty as a mini-office with full views of the rear yard. The second-floor master bedroom’s private garden leads up to the third, uppermost floor via a set of stairs. The bathrooms feature a high gloss lacquer finish on plaster walls to create an elegant yet durable surface.

The original living space of the home featured extensive rustic wood trim, which had yellowed over time. The wood was stained to achieve a more neutral and serene palette. The triangular peaks crowning the third floor were redesigned into a loft with skylights. The skylights open to a roof deck that boasts views of the Golden Gate Bridge and encourages natural ventilation on hot days.  

Rather than regrading and flattening the sloping yard, the renovation uses the existing topography of the site to its advantage, creating a tiered series of outdoor spaces connected via the new stair. Lush greenery, a kitchen garden, a fire pit, and ample seating were added. 

Drawings

Images

Read More: Architecture | Interior Design | Residential Architecture | Temperate Climate | Feldman Architecture | San Francisco | United States of America
Other links