U-Dental Clinic | DA INTEGRATING LIMITED

SAVE U-Dental Clinic | DA INTEGRATING LIMITED

Project Name: U-DENTAL Clinic

Practice: DA INTEGRATING LIMITED

Firm Location: London

Completion year: 2021

Gross Built up Area: 535 sqm

Project Location: Shenzhen, China

Design Team: Yehua Ou, Yu Chen, Bo Li, Qicheng Huang, Wanling Liang, Zhaozhi Liao, Xiutao Xiao

Others: Babu Space (Shenzhen) / Suiyue Art (Chengdu)

Photo Credits: Chao Zhang, Canhui Luo

More Specs

Excerpt: U-DENTAL Clinic is a hospital design done by design firm DA INTEGRATING LIMITED that strives to balance contemporary art and a sense of technology to meet the demands for upgrading healthcare consumption. 

Project Description

(“Text as submitted by the Architects”)

U-DENTAL is a chain dental clinic with a history of 15 years, targeting middle and high-end consumer groups in Shenzhen. The brand set a new premise in One Shenzhen Bay, a vibrant mixed-use community, hoping to balance contemporary art and a sense of technology to meet the demands for upgrading healthcare consumption.

Enframed view, Artistic Passage

To break the stereotype of conventional clinics that bring people anxiety and fear, DA INTEGRATING LIMITED adopted the concept of a “contemporary art gallery” to explore the integration of medical space and contemporary art. With natural, geometric, and contemporary artistic elements intertwined in the white space, the design team created a distinctively peaceful, comfortable, and warm dental experience.

Field: Starting from Emotions

The design fully considers users’ experiences. The overall space reveals a minimalist aesthetic. The combination of white surfaces, lines, and play of light and shadows produces a peaceful, relaxing ambiance, thus dispelling the depression and anxiety brought by conventional dental clinics.

Geometric aesthetics are applied to the foyer and reception area, with the rigorous geometric order producing an emotional spatial field. The white marbles and beige stone materials set a simple, clean tone in the space. The carved-out opening at the center of the wall is like a cubist painting, and people naturally become the protagonist of the “enframed view”. Moreover, the warm lighting adds to a relaxing atmosphere.

Screen Wall

The slightly curved screen wall functions as a partition, delicately balancing openness and privacy. Besides, it echoes the arc-shaped ceiling, strengthening a sense of depth for the horizontal setting and meanwhile weakening the existing columns and fire-fighting pipes. A light strip is embedded in the area where the two columns connect with the ceiling, hence creating a contrast of solidness and lightness and showing the aesthetics of contemporary sculptural art.

Structures

Space: From Complexity to Simplicity

The design balances aesthetic simplicity with functional complexity. Starting from the medical attribute of this project, the main space is organized and cut in an orderly and precise manner, which efficiently accommodates professional and systematic medical functions. The design meets all the complicated specifications with a simplistic setting.

Consulting Room

By absorbing the “pure white” expressions of a contemporary art gallery, the consulting & operating rooms feature a rectangular plane and adopt flat, seamlessly connected composition to ensure an integrated, smooth circulation. The glass curtain walls bring in adequate daylight and outdoor landscapes, to brighten the space and remove patients’ nervousness during treatment.

Consulting and Operating Room

The professional functional area is set in an aseptic environment, with the pure “cleanness” of space complements the “complexity” of machinery and working state. Straight lines and squares from an integrated, simplistic spatial background, while dentists’ professional concentrated working status is like a piece of “artwork” in the space.

Details: Human Scale-friendly

With a limited area of about 500m², the space perfectly balances practicality and the sense of design through innovative, simplistic contemporary aesthetics. Functional zones with different attributes are divided by the two automatic doors in the foyer and connected by a contemporary art gallery-like passage loop, which improves the separate circulation routes of patients and dentists and enhances the spatial order as well. Resin paint, commonly seen on yachts’ exteriors, is innovatively applied to the walls of passages, which meets the high requirements of environmental cleanliness and maintenance.

Dental implant room

The space incorporates not only artistic and human-friendly design languages, but also subtle lighting expressions. The professional and non-professional spaces are distinguished by white and warm lighting. Combined with materials and textures, the lighting reflection creates a differentiated visual effect. The warm yellow linear light floating on the wall shows a sense of technology, helps guide the circulation routes, and provides a distinctive sensory experience.

Spatial variations & connection, Lighting variations & layers

For this project, DA INTEGRATING LIMITED created a surreal, aesthetic and transparent spatial realm, which realizes a harmonious fusion of the medial space and contemporary art.

Drawings

Images

Read More: Interior Design | Healthcare | Temperate Architecture | Da Integrating Limited | Shenzhen | China
Other links