Upper Parkbrae | Brown & Brown Architects

SAVE Upper Parkbrae | Brown & Brown Architects

Project Name: Upper Parkbrae

Practice: Brown & Brown Architects

Firm Location: Strathdon, Scotland

Completion year: 2019

Gross Built up Area: 302 sqm

Project Location: Oyne, Aberdeenshire

Lead Architects: Andrew Brown

Structural Consultants: Rubislaw Associates

Contractors: Crombie Ltd

Photo Credits: Nigel Rigden

More Specs

Excerpt: Upper Parkbrae is an architectural project designed by Brown & Brown Architects in Scotland. The concept is centered around the idea that a new ‘ruin’ spine wall be sunk into the site, from which floor and ceiling planes can be supported, and from which the building can cantilever, providing entrance and parking spaces beneath.

Project Description

(“Text as submitted by architect”)

Upper Parkbrae house is located on a sloping site, in Rural Aberdeenshire, with views to the Back O’Bennachie. The site is punctuated by numerous stone ruins, which indicate it was previously the location of several farms and steadings.

After initiating a thorough laser survey to identify all ruined walls which broke through the ground, a single location was determined on the site where a building could be constructed without disturbing any of the ruinous buildings present.

Clay brick hearth wall running inside / outside
Clay brick hearth wall with log store, and view to kitchen beyond
Kitchen

The concept is centred around the idea that a new ‘ruin’ spine wall be sunk into the site, from which floor and ceiling planes can be supported, and from which the building can cantilever, providing entrance and parking spaces beneath.

View from kitchen to nearby hill
Window bench next to Sycamore tree
Staircase detail

The space between these planes is then infilled using either narrow board timber clad walls, or full height glazing, with the lower floor clad in smoked grey clay bricks, which connect the lower floor back to the existing slope. Key views are framed throughout the house, with window benches, reading snugs, and social spaces offering contrasting views of either Back O’Bennachie to the South, or the ruined castle sitting atop Dunnideer Hill to the North-West.

Dining space with views to Bennachie (nearby hill)
Book lined snug
Dog sitting underneath cantilever Upper

Images

Read More: Architecture | Residential Architecture | Temperate Architecture | Brown & Brown Architects | United Kingdom | Europe | European Architecture
Other links