V House | Cotaparedes Arquitectos + Estudio Hidalgo

SAVE V House | Cotaparedes Arquitectos + Estudio Hidalgo

Project Name: V House

Practice: Cotaparedes Arquitectos | Estudio Hidalgo

Products: Eurovent, Helvex

Firm Location: Guadalajara

Completion year: 2015

Gross Built up Area: 355 sqm

Project Location: Guadalajara

Structural Consultants: ROMVIR engineering Ing. Román Virgilio

Collaborators: Arch. Álvaro Beruben Galván HIDALGO STUDIO

Others: Construction: Abraham Cota Paredes Architects

Photo Credits: Cesar Bejar

More Specs

Excerpt: V House is a residence designed by the architectural firm Cotaparedes Arquitectos. The plant plays a staggered to take advantage of the location, making the space expand as the visitor walks deeper into the house. A large window frames the horizon but preserves privacy due to the change in ground level.

Project Description

(“Text as submitted by the Architects”)

The land is located within the limit of a closed condominium, with a height difference of 8 meters at the back, which allows us to release the views to the east of the metropolitan area of ​​Guadalajara.

The plant plays a staggered to take advantage of the location, making the space expand as the visitor walks deeper into the house. A large window frames the horizon but preserves privacy due to the change in ground level.

In the middle of the field, a patio, which will become the heart of the house, articulates public and private areas, providing lighting and ventilation. On the patio, there is a body of water with a tree, which captures light from the south through a kind of chimney that blends the light. 

A wooden cross reminiscent of Barragan seems to float in space, framing the patio. Water, tree and light fill the space with an aura of serenity. The double-height of the three levels is concatenated, creating a spatial continuity or fluidity. Upstairs, the master bedroom faces the east of the city.

Leading the field, facing the neighbouring houses, two bedrooms are placed. United through a balcony, which allows correctly orient your windows, protecting them from the heat of the setting sun. Formally the house seeks to be solid with the least possible subtractions. 

Two subtractions generate the main facade. Downstairs, the entrance and garage, and a balcony, which in turn opens onto the street and the sky. Upstairs, a cantilevered staircase leads to the terrace, which seeks to preserve the essence of the regional architecture—contained by walls and a steel structure that will be covered with plants in the future. The terrace opens to the east, allowing you to enjoy a panoramic view of the city.

Drawings

Images

Read More: Architecture | Residential Architecture | Temperate Climate | Cotaparedes Arquitectos | Estudio Hidalgo | Guadalajara | Mexico
Other links