Valley | MVRDV

SAVE Valley | MVRDV

Project Name: Valley

Practice: MVRDV

Firm Location: Rotterdam, Netherlands

Completion year: 2015

Gross Built up Area: 75,000 m2

Project Location: Amsterdam, The Netherlands

Design Team: Winy Maas, Jacob van Rijs and Nathalie de Vries Competition: Winy Maas with Jeroen Zuidgeest, Anton Wubben, Luca Moscelli, Sanne van Manen, Elien Deceuninck, Marco Gazzola, Jack Penford Baker, Brygida Zawadzka, Francis Liesting, Annette Lam and Hannah Knudsen

Clients: OVG Real Estate, The Netherlands

Engineering: Inbo, Amsterdam, The Netherlands

Structural Consultants: Van Rossum Raadgevende Ingenieurs, Amsterdam, The Netherlands

Landscape Consultants: DeltaVorm Groep & Piet Oudolf, Utrecht, The Netherlands

Contractors: G&S Bouw B.V. and Boele & Van Eesteren B.V.

Others: Investor: RJB Group of Companies, Cost Calculator: BBN adviseurs, Houten, The Netherlands, Installations: Deerns, The Hague, The Netherlands, Building Physics: DGMR, The Hague, The Netherlands, Parametric Façade Design: ARUP, Amsterdam, The Netherlands, Real Estate Consultant: CBRE, Amsterdam, The Netherlands and Heeren Makelaars, Amsterdam, The Netherlands, Diagrams and Drawings: MVRDV, Graphic Design: PlusOne, Amsterdam, The Netherlands Model: made by mistake, Rotterdam, The Netherlands

Photo Credits: Vero Visuals, Rotterdam, The Netherlands ©MVRDV

More Specs

Project Description

Valley’s three peaks of varied heights reach up to a maximum of 100 meters at which the publicly accessible Sky- bar sits, spread out over the top two stories, offering panoramic views over Amsterdam. The building consists of 196 apartments, 7 stories of offices, a three-story underground parking with 375 parking spots and various retail and cultural facilities. From street level, a pedestrianized path, running along retails functions, terraces and roof gardens, leads up to the central valley-area spread across the 4th and 5th level and surrounds the central tower. Internationally renowned landscape architect Piet Oudolf designed all of Valley’s vegetation, focusing on a year-round green appearance. The project derives its name from the publicly accessible valley.

©MVRDV

 

©MVRDV

 

©MVRDV

 

©MVRDV

 

Valley’s location is defined by transition. It sits on the border between residential and commercial functions. It forms the connection between green sports fields and the dense urban setting of the business center and it initiates the change from the smaller scaled buildings of the inner city to the large volumes that define the South-axis. The concept of the building is rooted in this idea of transition.

©MVRDV

 

©MVRDV

 

©MVRDV

By placing the residential volumes on top of the multifunctional plinth and pushing them to the very edge of the envelope, the resulting volume reads as one single entity. In mirroring the corporate surroundings through its reflective exterior façade, the design acknowledges its corporate heritage and visually connects to its immediate neighbors. In direct contrast to this, the inner façade is defined by a series of rugged, stone terraces with large planters, covering the building in vegetation and bringing a sense of human scale to the volume. Through this opposing treatment of the facades, the duality of the resulting volume, which is reminiscent of a carved-out block, is expressed: The corporate vs the residential. The XL vs. the human scale.

©MVRDV

 

©MVRDV

 

Vero Visuals ©MVRDV

 

Vero Visuals ©MVRDV

Images

Read More: Architecture | Mixed Use | Volumetric Explorations | Tectonic Explorations | Temperate Architecture | Building with Landscape | MVRDV | Amsterdam | Netherlands
Other links

Subscribe to our newsletter