Villa G02 Signature Private Mansion in Egypt | MASK Architects

SAVE Villa G02 Signature Private Mansion in Egypt | MASK Architects

Project Name: Villa G02 Signature Private Mansion in Egypt

Practice: Mask Architects

Firm Location: Istanbul, Sardinia, Perugia

Gross Built up Area: 9000 sqm

Project Location: Artificial Masterplan Island, in Egypt

Lead Architects: Öznur Pınar ÇER

Design Team: Öznur Pınar ÇER, Danilo PETTA

More Specs

Excerpt: Villa G02 is the signature private mansion, a concept designed by architectural firm MASK Architects in Egypt. This project will be situated on artificial land created offshore. The main goal was to be energy efficient, sustainable and environmental to create an eco-green artificial island.

Project Description

(“Text as submitted by the Architects”)

Villa G02 is the signature private mansion, a concept design based in Egypt. This project will be situated on artificial land created offshore. This luxury project is designed to meet the client’s needs, and we aimed to achieve it all by being sustainable and ecological. Our main goal was to be energy efficient, sustainable and environmental to create an eco-green artificial island. The island will be connected to the mainland and be accessible by a bridge. The island will be around 9,000 sqm, with plenty of space to build the project. The project consists of a main central building for the client and residents, with smaller outer buildings surrounding the central facility for guests. Instead of creating one big block building, we have chosen to develop smaller separated buildings. This has the function of being more energy-efficient and creating private areas on the island.

Fluidity is essential in our design as we have created a flowing and fluid concept to allow the air to flow through, with light creating soft shadows and to see endless curves as art. The island has 360-degree views of the beautiful scenic ocean and the sky. The main central building and the guest buildings all have rooftop terraces to allow more social space to be used to the island’s advantage. We want to use every space in the best way possible.

Palm trees to be placed around the island also buffer obstacles from unwanted winds and create a zone within the island. Adding to the tropical concept of an island, the palm trees play their part in making this artificial island come alive and breathe like a natural island. We want to be as ecological as possible by creating this artificial island to be breathable and living.

The main building will be transparent at the rear to allow light to come through and make it feel open. The tradition from inside and outside is short, with the fluidity also taking place in this sense to allow open areas on the island to combine indoor and outdoor living. With long smooth streaks, open spaces are also placed on the roof to take advantage of the light to come in through the roof and create a sense of brightness using solar energy as a source of lighting. The pool also acts as a smooth transaction between the island and the ocean as the infinity pool almost feels like it connects with the ocean. 

The social areas consisting of leisure, health, and fitness facilities are fitted with Turkish baths, Sauna, Hydro-Massage Shower, and Massage Rooms. A Yoga and meditation glass sky deck will be created with indoor gyms and sports areas such as tennis courts. A luxury added facility is that at the end of the island, we have made dock facilities for boats and yachts to come and go. Another facility is that we have also created a parking lot at the front entrance to have multiple transport choices for the residents, guests, staff, and the general maintenance of the island. We have created other fun activities and zones, including a games room, library, home theatre, a bar, rooftop terraces and cinema, outdoor areas with private fireplaces, events and party areas, and a winter tea garden with an indoor pool and lounge decks. 

We have designed and combined luxury, health and wellness with sustainability and fluidity. These things were significant for both the client and us to create something to stand out and be unique. To be self-sustainable with areas for growing vegetables and fruit, use natural sources of energy to keep the island energy efficient. All factors combined create this living and breathing artificial island.

Images

Read More: Architecture | Residential Architecture | Parametrics | Arid climate | Mask Architects | Egypt
Other links