Weekend House in Bukovany | SENAA Architekti

SAVE Weekend House in Bukovany | SENAA Architekti

Project Name: Weekend House in Bukovany

Practice: SENAA Architekti

Products: Grohe, Laufen, Pintera, RG Průmyslové podlahy, Bazény Urbánek, AVIS COLOR

Firm Location: Brno

Completion year: 2021

Gross Built up Area: 142 sqm

Project Location: Bukovany

Design Team: Kateřina Zabadalová, Jan Gadziala

Collaborators: Garden: Jana Zuntychová

Photo Credits: Alex Shoots Buildings

More Specs

Excerpt: Weekend House in Bukovany is a residence designed by an architectural firm SENAA Architekti. The house could be conceptually divided into several layouts and structural parts. The bedroom, bathroom and toilet occupy the brick part – originally a living area. The glazed living room stands on the site of the former goat sheds and is structurally a steel structure.

Project Description

(“Text as submitted by the Architects”)

The house lies in a pleasant wine cellar lane with limited access to construction equipment. We had to abandon the original reconstruction plan after discovering the actual condition. The new building respects the footprint and shape of the old house.

The house could be conceptually divided into several layouts and structural parts. The bedroom, bathroom and toilet occupy the brick part – originally a living area. The glazed living room stands on the site of the former goat sheds and is structurally a steel structure. The superstructure is wood and houses a sauna with a relaxation area.

The house uses every bit of the steep sloping plot. On the 230 m2 area, in addition to the house itself, there is a bike shed, and above the roof terrace, there is a swimming pool tucked into the slope with a panoramic view of the surroundings. 

The house has a traditional morphology but combines modern details with historical technologies. For example, we set a hand-hewn loft ceiling into a steel structure, which continues into large-scale frameless glazing. The interior plaster is coloured and polished without any additional surface treatment. Another distinctive softening element is the rounded corners of the window lining and lintels. We also applied a traditional Japanese folk technique of charred wood Shou-sugi-ban, and the entire superstructure of the sauna house on the roof terrace is treated in this way.

The mixture of the variety of details and the overall layout creates an architectural experience of the space and shows the possibility of implementing modern architecture in the historical context of the cellar lane.

Images

Read More: Architecture | Residential Architecture | Temperate Climate | SENAA Architekti | Bukovany | Czech Republic

More Projects by: SENAA Architekti

Other links