WERK12 | MVRDV

SAVE WERK12 | MVRDV

Project Name: WERK12

Practice: MVRDV

Firm Location: Amsterdam

Completion year: 2019

Gross Built up Area: 7,700 sqm

Project Location: Munich, Germany

Design Team: Markus Nagler, Roy Sieljes, Jonathan Schuster, Sven Thorissen

Clients: OTEC GmbH & Co. KG

Structural Consultants: Wolf+

MEP Consultants: Teuber + Viel

More Specs

Project Description

(Text as submitted by architect)

The design of WERK12 combines a simple form, honest materials, and transparent façades. Users can move around the building in multiple ways: the design’s external circulation core on the building’s northeastern side is supplemented by 3.25-metre-wide terraces that surround each floor of the building. These are connected by external staircases curling around the building to connect these generous open spaces (a playful reference to one of MVRDV’s most famous early projects, the Dutch Pavilion at the Expo2000 in Hanover). This public route up the building blurs the distinction between interior and exterior, placing the interior spaces in conversation with exterior balconies. These are additionally finished in the same material as the ground-level sidewalks to emphasise their status as part of the public area of the building.

Elevation, North – East ©MVRDV
Concept Circulation ©MVRDV
Concept Diagram ©MVRDV
Concept Diagram ©MVRDV

The façade is animated by an urban art piece developed in tandem with local artists Christian Engelmann and Beate Engl, comprising bold lettering spelling out common expressions taken from the German version of Donald Duck comics. This 5-metre-tall lettering, and the colloquial nature of the expressions chosen, are a tribute to the graffiti culture and extensive use of signage found on the old site. At night, the appearance of the building is transformed by its illumination strategy. Simple geometries and honest materials morph into a vibrant lightshow.

WERK12, ©MVRDV ©Teuber + Viel
WERK12, ©MVRDV ©Teuber + Viel
WERK12, ©MVRDV ©Teuber + Viel

“The area of the Werksviertel-Mitte district has already undergone such interesting changes, transforming from a potato factory to a legendary entertainment district,” says founding partner of MVRDV Jacob van Rijs. “With our design, we wanted to respect and celebrate that history, while also creating a foundation for the next chapter. WERK12 is stylish and cool on one hand, but on the other it doesn’t take itself so seriously – it’s not afraid to say ‘PUH’ to passers-by!”

WERK12, ©MVRDV ©Teuber + Viel
WERK12, ©MVRDV ©Teuber + Viel
WERK12, ©MVRDV ©Teuber + Viel

The five floors of the building are occupied by restaurants and bars on the ground floor, the offices of Audi Business Innovations on the top floor, and a three-storey gym in between that includes one storey dedicated to a swimming pool. WERK12’s floor-to-ceiling glass walls, combined with its location near to the train station, provide the upper levels with stunning views towards central Munich, punctuated in places by the lettering on the building’s terraces – many of which take on a new meaning when read in reverse.

WERK12, ©MVRDV ©Teuber + Viel
WERK12, ©MVRDV ©Teuber + Viel
WERK12, ©MVRDV ©Teuber + Viel

A key to the design was in the flexibility of the spaces. The building’s extra-high ceilings – with 5.5 metres between each floor – allows for mezzanines or other level changes to be added by future users. The placement of the circulation on the outside of the building means that the interiors can be easily reconfigured, while also providing structural stability through the use of the diagonal staircases.

WERK12, ©MVRDV ©Teuber + Viel
WERK12, ©MVRDV ©Teuber + Viel
WERK12, ©MVRDV ©Teuber + Viel

Drawings

Images

Read More: Architecture | Mixed Use | Temperate Architecture | Facade Design | MVRDV | Glass | Amsterdam | Concrete
Other links

Subscribe to our newsletter