ZigZag | Kevin Veenhuizen Architects

SAVE ZigZag | Kevin Veenhuizen Architects

Project Name: ZigZag

Practice: Kevin Veenhuizen Architects

Firm Location: Netherlands

Completion year: 2021

Gross Built up Area: 219 sqm

Project Location: Uithroon, Netherlands

Lead Architects: Kevin Veenhuizen

Design Team: Kevin Veenhuizen, Rosa Steenkamp, Marta Giovannetti, Valentina Marcello

Clients: Private

Contractors: Terluin Bouw

Interior + Furniture: Zoet Hout

Photo Credits: MWA Hart Nibbrig

More Specs

Excerpt: ZigZag House is a residential Architecture project by Kevin Veenhuizen Architects in the Netherlands. With its robust timber facade, the zigzagging house extension wraps around the outdoor terrace and the beautiful waterfront Magnolia. The new living spaces open outwards and a void has been created in the centre of the house for extra daylight from above.

Project Description

(“Text as submitted by architect”)

With its robust timber facade, the zigzagging house extension wraps around the outdoor terrace and the beautiful waterfront Magnolia. The new living spaces open outwards and a void has been created in the centre of the house for extra daylight from above.

The clients of this project, a middle-aged couple, have recently inherited this house. He grew up in this sixties house and now it has to become a home for both of them. Together we developed a plan in which we looked for a contemporary extension and made the existing house more sustainable.

We shortened the garage at the rear by 4 meters to create a better connection between the living areas and the garden on the side. We also wanted to adapt the design to the beautiful Magnolia on the waterfront. The zigzagging shape of the extension derives from the position of the tree and introduces an angle from the living spaces to the garden.

The old and new systems come together around the void. The straight lines that define the structure of the original house can still be clearly seen in the ceiling, while these merge with the angled lines in the floor finish and the new round wall of the utility room.

The floor of the former bedroom on the first floor has been removed to create a void. The dining room has been designed in this double-height space, which acts as a link between the other living areas. With the addition of the extension, this space has become centrally located in the house. We, therefore, felt that extra height with daylight and fresh air from above would add quality to this important space.

The zigzag facade of the extension is made up of load-bearing Cumaru wooden columns on the outside, with glass behind it. This way, the constructive columns also act as a filter for daylight and create different atmospheres in the interior spaces during the day due to their depth.

The colours of the rear facade are inspired by the light brown masonry of the existing house and the dark green water. The palette of dark Cumaru wood and yellow-grey aluminum frames continues on the interior. These colour tones are reflected in the kitchen, the terrazzo countertops and the floor.

In the front room, mainly lighter oak has been used in combination with a dark red colour. This room is mainly used in winter because of the fireplace. When the ensuite doors close, the intimate character in the front room is enhanced.

Since our clients see themselves getting old in this house, we have made the design future-proof. Without modifications, the front room can function as a ground floor bedroom with access to a bathroom on the ground floor. The ensuite can then be used as a wardrobe.

Furthermore, the house has been made more sustainable with a hybrid heat pump in combination with solar panels, and the insulation envelope has been improved. In addition, the extension is built entirely with wood, a green roof is placed and the terrace is made of 100% recycled plastic.

Images

Read More: Kevin Veenhuizen Architects | Architecture | Residential Architecture | 2021 | Moderate Architecture | Uithroon | Netherlands
Other links