Posts Tagged as: Arid Architecture

Falaknuma mosque complex | Compartments4

Falaknuma mosque complex | Compartments4

Falaknuma mosque complex design proposal involved designing the shared common spaces in an apartment building in Sarkhej, Ahmedabad. The area is predominantly muslim dominated and the apartment was also specifically designed keeping that in mind.

SAVE

Office 135 | Dhyey Chag Architects

Office 135 | Dhyey Chag Architects

The brief Office 135 was to design work spaces with the idea of thresholds which mediated movement from one type of spatial status to another such that they seem isolated spatially but they remained visually connected.

SAVE

The Elemental house | Modo Designs

The Elemental house | Modo Designs

The Elemental house situated in one of the developing parts of north west Ahmedabad is a dwelling place for three generation of a family. The site has linear proportions with an existing neem tree on western part, and the house layout exploits this linearity of the site through a unique organization of three layers of open spaces, the front garden, the central courtyard and the backyard.

SAVE

Mitti ke Rang (clay and colours of clay) | tHE gRid Architects

Mitti ke Rang (clay and colours of clay) | tHE gRid Architects

The evocatively named Mitti ke Rang is a restaurant in Ahmedabad that facilitates the basic human need of socialising in an ambience that respects the earth. With the use of local organic materials — especially clay — local craft and labour, the project is an attempt on the architects’ part to acknowledge the consumerism of today’s world.

SAVE

The Book-ed Office | Terra Firma Architects

The Book-ed Office | Terra Firma Architects

The Book-ed Office, is one of the quickest projects that we have executed where work on-site went hand in hand with the drawings on the drawing board all through the process.
The idea to use metal as a support system for furniture was one of the first defining ones which carried on throughout as a design language for the office.

SAVE

Placid Hues | Urban Architectural Collaborative [UA LAB]

Placid Hues | Urban Architectural Collaborative [UA LAB]

Placid Hues is an extension of our studio space conceptually. The later studio space was designed as a part of Work and Living together. The key idea was to create an Open plan with a singular monolithic space. That could be easily divided and subdivided according to the functional requirements.

SAVE

Taroudant University | Saad El Kabbaj + Driss Kettani + Mohamed Amine Siana Architects

Taroudant University | Saad El Kabbaj + Driss Kettani + Mohamed Amine Siana Architects

The design of Taroudant University relies on a set of architectural and urban principles brought to life through a conception where the inward and the outward interpenetrate, the scales vary and where the user is one with architecture.The scale of the riad is blurred and diluted by a set of plots of various sizes, and a series of gardens that define different buildings.

SAVE

Oasys + System | Mask Architects

Oasys + System | Mask Architects

‘The Oasys’ is our answer to Cooling Down Abu Dhabi. Mask Architects and Design have created an oasis in the middle of the city where residents of Abu Dhabi can relax and enjoy outdoor spaces without feeling the heat.

SAVE

The Energy Works, Parkwood |Daffonchio Architects

The Energy Works, Parkwood |Daffonchio Architects

The design concept for the The Energy Works, Parkwood was to design the work area in the upper floors as a very light, ethereal space floating on a solid stone base. The approach to the development of the design was to allow the functional ‘green’ elements of the building.

SAVE

Seaford Lifesaving Club | Robert Simeoni Architects

Seaford Lifesaving Club | Robert Simeoni Architects

The Seaford Life Saving Club was conceived as more than just a single building, but rather a community space surrounded by a collection of buildings.

SAVE

Citica | Miró Rivera Architects, Ibarra Aragón Arquitectura

Citica | Miró Rivera Architects, Ibarra Aragón Arquitectura

Citica is a 25-story mixed-use development that has transformed an abandoned lot into a vibrant center for living and working in the heart of Monterrey, Mexico

SAVE

78 Corlett | Daffonchio Architects

78 Corlett | Daffonchio Architects

The design of 78 Corlett Drive, Illovo Johannesburg incorporates strong minimalist geometries, with the shading louvers acting as a dynamic facade element.

SAVE

Mulgoa Street House | Robert Simeoni Architects

Mulgoa Street House | Robert Simeoni Architects

Mulgoa Street house is located on a flat and wide suburban site in Brighton. The site itself informed the design of a house largely enclosed from side boundaries.

SAVE

National Institute for Faith Leadership | Archohm Consults

National Institute for Faith Leadership | Archohm Consults

The breaking of the arch is synonymous with the opening of the mind from myths and traditions. The iconic entrance is celebrating just that; an arch in concrete removes the ‘key stone’ to liberate the form, allowing in light and space.

SAVE

Museo Universitario del Chopo | TEN Arquitectos

Museo Universitario del Chopo | TEN Arquitectos

Always having respect for the emblematic structure of the Chopo University Museum, the expansion took the form of a volume inside the original structure. The canopy remains intact and functions as a framework that wraps the added volume.

SAVE

Delusion | UA Lab

Delusion | UA Lab

The Delusion office space to be designed was a typical rectangular box sandwiched between two shared walls. It was a tight linear space measured about 27 sq m with a single source of light at the end towards the east side. The idea is to create an ambience through delusions to perceive the space to be much larger than its actual size.

SAVE

The House in 1970 | Architects Collaborative

The House in 1970 | Architects Collaborative

In a high-density urban precinct of New Delhi, The House in 1970, a small 100 sqm. plot is nestled among similar sized plotted residences. With a context defined by haphazard organic development and bare design intent.

SAVE

Woolami House | Robert Simeoni Architects

Woolami House | Robert Simeoni Architects

The addition to historic Woolamai House was designed to act principally as a landscape object with a deliberate lack of distinction between interior and exterior. It seeks to create a transparency of view through to the existing historic house and into the surrounding landscape.

SAVE

Jojutla Central Gardens | Estudio MMX

Jojutla Central Gardens | Estudio MMX

The core idea came from trees, Structures which survived the earthquake. The arcades that coexist next to the gardens are structures that reinterpret the region´s traditional architecture.

SAVE

Jainam House | Essteam Design Services LLP

Jainam House | Essteam Design Services LLP

Combining all of their small working units into a single building to function as the corporate office is what the brief was for the project. Considering the prime location of the site, the building grabs the opportunity in bringing out innovation in the façade design that regulated the direct day light coming in the working space while providing adequate outdoor view for well being of people at work.

SAVE

Niloofar 22 | Studio Saheb

Niloofar 22 | Studio Saheb

Niloofar 22 is a minor effort to counteract the solid order of infill typology and tries to find and experiment new possibilities and new ideas in this confined typology.

SAVE

Villa Mandra | K-Studio

Villa Mandra | K-Studio

This 6-bedroom holiday house celebrates its spectacular view from a grounded viewpoint blended into a sensitively landscaped, stone-walled garden that screens it from the road behind.

SAVE

Hills Nursery | Essteam Design Services LLP

Hills Nursery | Essteam Design Services LLP

In 1979, a compassionate Parsi Couple, Shenaz and Hoshang Hilluwala founded Hills Nursery to offer to the Surat City, a playful mode of early year’s children education. In the forty years, it has grown into six successful schools with a vision to prepare children for the future and making education enjoyable with innovative methodologies.

SAVE

Sang-e-Siah Boutique Hotel | Stak Office

Sang-e-Siah Boutique Hotel | Stak Office

Sang-e-Siah Boutique Hotel was defined with the subject of creating a traditional residence in the historical context of Shiraz, Sang-e-Siah neighborhood, between five National Registered Buildings from Ilkhani, Zandeih, Qajar and Pahlavi historical periods.

SAVE

Ham-sayeye-park Apartment | White Cube Atelier

Ham-sayeye-park Apartment | White Cube Atelier

Ham-sayeye-park is designed and built in border city of Maku. This building as a substitution for the client’s previous house, is located in a 22*9 sqm property next to a small park. In fact the project is the neighbor of the quarter park.building – park interaction and relation between them was the first challenge of design.

SAVE

The House of Courtyards | andblack + Modo designs

The House of Courtyards | andblack + Modo designs

The house is a organized through series of open courts starting with the entry court, then a central courtyard where all spaces open into and finally backyard courts that form as extension to dining and bedroom areas.

SAVE

Garden house | Hiren Patel Architects [HPA]

Garden house | Hiren Patel Architects [HPA]

The exterior is a combination of box forms with overhanging wood finish flat roof stone cladded walls and large glasses. The entire house is a stone cladding with local sand stone.

SAVE

Via Media Residence | Matt Fajkus Architecture

Via Media Residence | Matt Fajkus Architecture

The remodel and addition in Via Media Residence by Matt Fajkus in Architecture respects the strong qualities of the existing structure and site, while enhancing it and supplementing it with additional development.

SAVE

Bath & Storage | Bruno Rossi Arquitetos

Bath & Storage | Bruno Rossi Arquitetos

Placed on the edge of the dam, a reservoir for the extensive surrounding farmland, in a city in the interior of São Paulo State, the need for this program arises from the demand of basic infrastructure for those who enjoy the small beach formed by the lake. Therefore, its facilities include a changing room, with toilet and shower, besides a warehouse for nautical leisure equipment.

SAVE

The Art of Sport | Design Pendulum

The Art of Sport | Design Pendulum

The program brings together an interesting mix of facilities which includes the Art of sport – a sports training facility for young girls between ages 5-11, Family Tree – a child psychotherapy center and a community kitchen-dining space. The project is housed in a typical urban residential development on a 500 sq yd plot in South Delhi, located opposite the Deer Park on a busy main road. The Art of Sport, which is located at the basement level, is designed as the indoor sports training space fitted with sports flooring, equipment and a fresh air system.

SAVE

Gray Villa | White Cube Atelier

Gray Villa | White Cube Atelier

The story of this villa was initiated by its location. Passing through beautiful gardens packed with walnut, cherry and apricot trees alongside the river, we were faced with a vast garden next to the mountain with great views to the road and southern plains at the end of the alley.
The commission was to create a distinctive building as a monument in a context exactly located on the city entrance. Formation of the concept was to consider contextual architecture with the least influence on the virgin garden and to seek for close relationship with the natural environment.

SAVE

Subscribe to our newsletter