Barn in Spierdijk | Kevin Veenhuizen Architects

SAVE Barn in Spierdijk | Kevin Veenhuizen Architects

Project Name: Barn in Spierdijk

Practice: Kevin Veenhuizen Architects

Firm Location: Amsterdam, Rotterdam

Completion year: 2020

Gross Built up Area: 190 sqm

Project Location: Spierdijk, Netherlands

Lead Architects: Kevin Veenhuizen

Design Team: Kevin Veenhuizen, Guillaume Pfefferle, Tuana Yildiz

Clients: Private

Contractors: Lemon EPC

Photo Credits: Kevin Veenhuizen Architects

More Specs

Excerpt: The typical open Dutch landscape in Spierdijk provided the inspiration for the design of this barn house. Kevin Veenhuizen Architects wanted to give all rooms a nice view and draw the landscape inward. The entire house has been left raw and industrial and it is finished with a burnt wooden facade cladding. With the light steel roof, the barn house forms a solid gesture in the open landscape.

Project Description

(“Text as submitted by architect”)

The typical open Dutch landscape in Spierdijk provided the inspiration for the design of this barn house. We wanted to give all rooms a nice view and draw the landscape inward.

The long, slender volume is therefore placed transversely to the building plot. Once inside you will find a sequence of closed and open spaces, so no corridors are needed because the routing naturally leads through the spaces.

Emphasis has been placed on the open spaces where the main living functions are located. For example, the dining room has two glass facades and a terrace on the west side where you can eat in the afternoon sun in good weather. There is also a terrace on the east side for morning sun, it is adjacent to the second main living space, the sitting room. This space is double high so that the pitched roof and the steel construction are clearly visible. In order to create extra covered outdoor space, the facade at the location of the two terraces jumps inwards so the outside is pulled in as it were.

Upon entering through the front door, a staircase to the top floor has been placed on the right-hand side, which gives direct access to the workshop space that can function independently from the rest of the house. A second staircase in the sitting room gives access to a flexible space that is openly connected to the ground floor.

From a limited budget, we have taken a set of low-tech measures that make this home sustainable. For example, the overhanging roof protected the house against weather influences (maintenance) and overheating in the summer due to the shadow it provides. The high skylights contribute to the natural ventilation and the rainwater is collected in an underground tank to water the garden. The heat and electricity are generated by the adjacent farm by means of a manure digester.

The entire house has been left raw and industrial and it is finished with a burnt wooden facade cladding. With the light steel roof, the barn house forms a solid gesture in the open landscape.

Images

Read More: Architecture | Residential Architecture | Kevin Veenhuizen Architects | Temperate Architecture | Spierdijk | Netherlands | 2020
Other links