Casa Rodney | BAAG – Buenos Aires Arquitectura Grupal

SAVE Casa Rodney | BAAG – Buenos Aires Arquitectura Grupal

Project Name: Casa Rodney

Practice: BAAG, Buenos Aires Arquitectura Grupal

Firm Location: Buenos Aires, Argentina

Completion year: 2018

Gross Built up Area: 120 sqm

Project Location: Buenos Aires, Argentina

Photo Credits: BAAG

More Specs

Excerpt: Casa Rodney is an architectural project designed by BAAG – Buenos Aires Arquitectura Grupal in Argentina. The project aims to mediate the spaces in their different scales. A series of brick walls configure the access, these generate a route that, accompanied by the existing lime trees, allows a gradual entrance by acting as transition elements.

Project Description

(“Text as submitted by architect”)

The Rodney house is located in the town of Villa Elisa, part of the city of La Plata, 15 km from its center and 45 km from the City of Buenos Aires. The house is located in a peripheral lot where the urban fabric is not consolidated and municipal services and infrastructures are quietly awaited. The project is determined by two systems. The first corresponds to a series of light vaults that rest on Y-shaped reinforced concrete beams, designed to receive the curvatures of the vaults. The second system, composed of a structural plinth, resolves the relationship between the house and the ground. Taking the slight differences in ground level it generates spaces for appropriation and contemplation mediating between the house and the landscape.

The modulation of the vaults delimits the rooms. The bedroom is located in the first vault next to an inner water courtyard. The next two vaults make up the living room and kitchen space in direct relation to the garden and access. Consecutively there are two vaults that make up the gallery space, where the roof is dematerialized to achieve differentiated shadows and filters. The last vaulted enclosure corresponds to the desk, which is separated from public use with a brick wall. The project aims to mediate the spaces in their different scales. A series of brick walls configure the access, these generate a route that, accompanied by the existing lime trees, allows a gradual entrance by acting as transition elements. From the interior, the baseboards, the walls and the sequences of the vaults compose and configure the spaces, providing different degrees of use and privacy.

The house is developed between the horizontal mediations and the two formal systems, closing towards one of its sides and opening towards the north, generating a containment and an interior landscape of its own.

Drawings

Images

Read More: Architecture | Residential Architecture | Temperate Architecture | BAAG Buenos Aires Arquitectura Grupal | Buenos Aires | Argentina
Other links