Dirk And The Choclate Factory | Anna & Eugeni Bach

SAVE Dirk And The Choclate Factory | Anna & Eugeni Bach

Project Name: Dirk And The Choclate Factory

Practice: Anna & Eugeni Bach

Firm Location: Barcelona, Spain

Completion year: 2019

Gross Built up Area: 550 sqm

Project Location: Girona, Spain

Contractors: Oak 2000 SL

Collaborators: Charline Boks, project architect

Photo Credits: Eugeni Bach

More Specs

Excerpt: Dirk And The Choclate Factory is an architectural project designed by Anna & Eugeni Bach in Spain. The project adapts what was initially an industrial space to a studio and housing space for a family that values the character of the original building.

Project Description

(“Text as submitted by architect”)

In the urban center of the small town of La Bisbal, on a block from the late nineteenth century that follows two of the main roads to the old town, there is a small warehouse  – a former chocolate factory – with a very curious typology, which that makes it a very unique space.

It is a three-floor structure with a stone-bearing facade, each floor made using a different technique.  The ground floor is comprised of metal beams supporting a Catalan vault. The first floor is made up of a main structure of metal beams with a wooden framework of great beauty. The roof is built of large logs supporting a thin slab made of bricks finished with a ceramic tile roof.

The project adapts what was initially an industrial space to a studio and housing space for a family that values the character of the original building.  The project therefore proposes a solution that allows for the enjoyment of the original diaphanous spaces, while introducing small modifications and solutions that grant sight of the three ceilings, despite the new space distribution that requires smaller spaces.

The original staircase is preserved, and a new staircase is added to the opposite end of the building, which allows multiple and flexible uses of both common spaces and rooms.  In this way, the owner’s different members of the family can enjoy a part of the house with a good level of privacy and autonomy.

Taking into account the fantastic Mediterranean climate of the Ampurdà, the outdoor spaces are adapted to the new use, with a small pool in the center of the patio surrounded by the ground floor lounge, the new porch / kitchen / dining room and the first floor terrace.  A new exterior staircase is placed on the porch allowing for the flexibility found in the interior to be echoed in the use of the outdoor spaces.

Drawings

Images

Read More: Architecture | Residential Architecture | Temperate Architecture | Anna & Eugeni Bach | Barcelona | Spain | Europe | European Architecture
Other links