Double Cube House | Carlos Zwick Architekten BDA

SAVE Double Cube House | Carlos Zwick Architekten BDA

Project Name: Double Cube House

Practice: Carlos Zwick Architekten BDA

Firm Location: Berlin

Completion year: 2009

Gross Built up Area: 397 sqm

Project Location: Kleinmachnow, Germany

Others: Text: Claudia Kensy

Photo Credits: Tomek Kwaitosz

More Specs

Excerpt: Double Cube House is an architectural project designed by Carlos Zwick Architekten BDA in Berlin. The building fits almost timidly into the surrounding landscape. Gnarled tall pines paint a picture here, as well as a less obvious, but all the rarer geological peculiarity.

Project Description

(“Text as submitted by architect”)

In the mansion quarter, “Alte Zehlendorfer Villenkolonie” in Kleinmachnow, on the edge of a wild nature reserve, there are two residential cubes, pushed into each other, merged into one unit. Like a ribbon, horizontal larch wood panels stretch across the two upper floors, providing visual cohesion.


Due to its naturally aging facade, the building fits almost timidly into the surrounding landscape. Gnarled tall pines paint a picture here, as well as a less obvious, but all the rarer geological peculiarity: Low-lying small lakes from the Ice Age extend across the terrain – a normal house foundation was not to be considered. Eighteen piles of reinforced concrete, of which each now drill through turf layered sections of the floor, anchor the building 10 meters deep into the ground.

For architect Carlos Zwick an exciting challenge – for the contractors a huge plus in living quality, seeing as just a stone’s throw away, their house stands on the banks of an Ice Age puddle, surrounded by ancient trees. A piece of unspoilt nature. Through the huge glazed patio doors and windows of the house it is present in every room. Only the side facing the street is closed off. A walkway covered with wooden planks leads from here into the house, which is divided into two separate residential units.

One unit is dedicated for the family – with a living, kitchen, dining and sleeping area, generously circumferential terraces on the upper floors and children’s rooms with direct garden access in the lower part of the house. The base of the house is made of exposed concrete. The second unit is found here. It´s a smaller apartment which the contractors rent out – gladly so to friendly families. They created a residential concept at the gates of Berlin, on the former wall strip, which combines maximum proximity to nature, family privacy and a sense of community.

Images

Read More: Architecture | Residential Architecture | Continental Architecture | Carlos Zwick Architekten BDA | Berlin | Europe | European Architecture
Other links