House in Baião | Traço Alternativo Arquitectos Associados

SAVE House in Baião | Traço Alternativo Arquitectos Associados

Project Name: House in Baião

Practice: Traço Alternativo Arquitectos Associados

Products: Cortizo, Sanitana, AutoDesk, Secil, Fibran, Autocad

Firm Location: Porto, Portugal

Completion year: 2021

Gross Built up Area: 243 sqm

Project Location: Porto, Portugal

Lead Architects: Nuno Campos

Design Team: Traço Alternativo Arquitectos Associados

Clients: Bruno Caetano

Project Manager: Nuno Campos

Photo Credits: FG+SG fotografia de arquitectura | architectural photography

More Specs

Excerpt: House in Baião is an architectural project designed by Traço Alternativo Arquitectos Associados in Portugal. Their ambition was to somehow blend the house (intended to be a vacation house) into the land’s morphology, building it in slopes, taking advantage of the landscape while preserving the memory of the preexisting house.

Project Description

(“Text as submitted by architect”)

This house is located on a bucolic setting where green vegetation predominates and small-scale buildings can be found, scattered across the land. Winding hills set the limits, north and south. The house was built upon ancient ruins, which, contrary to this new house, never had the ambition to rise above and contemplate the hill tops or the landscape, mainly untouched by men.

Our ambition was to somehow blend the house (intended to be a vacation house) into the land’s morphology, building it in slopes, taking advantage of the landscape while preserving the memory of the preexisting house.

The solution found intends to be the exception among the other constructions, but in a quiet, circumscribed way, where nature and what is man built coexist in perfect balance. Since the beginning, it was important to use a natural material, one that would appeal to the senses, but yet traditional.

The use of wood in many of the surroundings (namely in a typical Portuguese construction called “espigueiro” which was used to store grains) inspired us with its simple, raw beauty. It became the privileged material for both structure and coverings, inside and outside the house, building its own language that does not stop on the conventional applications of the wood but creates its own poetry, innovating and surprising.

On the ground floor, both the kitchen and the living room open fully to the garden where a little wooden “espigueiro” lays, creating a dialogue with the house’s upper volume, where the bedrooms are. This volume, all built in wood, was preassembled at the carpentry workshop, worked to perfection, disassemble and reassembled at the construction site in record time, as if they were Lego pieces.

Outside, the delicacy of the wood on the upper floor contrasts sharply with the raw appearance of the concrete walls on the ground floor. Inside the house every wooden detail was carefully studied, every joint was perfectly matched, and the wood’s natural twists and turns are the only thing breaking that man made rigidity with its expressive anarchy. In the ceilings the wooden structure creates a strange feeling of comfort, order and peace. In the end, despite the clearly contemporary design, the house fully responds to the client’s imaginary, becoming the wooden refuge with which, he always dreamt.

Drawings

Images

Read More: Architecture | Residential Architecture | Temperate Architecture | Traço Alternativo Arquitectos Associados | Portugal | Europe | European Architecture
Other links