House in Famalicao | Pedro Lima da Costa, Arquitectura

SAVE House in Famalicao | Pedro Lima da Costa, Arquitectura

Project Name: House in Famalicao

Practice: Pedro Lima da Costa – Arquitectura

Firm Location: Porto, Portugal

Completion year: 2020

Gross Built up Area: 297 sqm

Project Location: Vila Nova de Famalicão, Portugal

Lead Architects: Pedro Lima da Costa

Engineering: Vitor Martins Engenharia

Photo Credits: João Lopes Cardoso Fotografia

More Specs

Project Description

(Text as submitted by architect)

The terrain is a relatively narrow plot, but with some depth. Having the street to the west and a pine forest to the east, it seemed very clear to us that the implantation of the house would have to be in the longitudinal direction of the plot, safeguarding the privacy of the spaces of greater use and conviviality overlooking the garden. In order to guarantee the best use of the land and solar orientation, the house leaned against the north limit of the plot, thus releasing the largest possible garden and pool area to the south.

View from the street

The organization of the spaces developed from the street, with the pedestrian entrance, garage and kitchen, and reserving the rooms and living room for a more interior plan, with orientation mostly to the south. The spaces are articulated along a structuring corridor that is ended by the main suite. Constructively the house presents 3 dominant materials, ETICS system, stone and glass. We had, as much as possible, keeped the house constructively simple, so that the articulation between volumes and the shadow plays that they draw, were, by themselves, the element that characterizes the house.

pool
View of the pool and living room’s window opening
Overall view of the south facade and pool

Inside, we chose materials that convey a sense of comfort, with soft and warm colors. Punctually the exterior materials enter inside the house, making the interior/exterior transition. The flooring material, extends throughout the house, continuously and without interruptions. The walls are white, the same color as the carpentry. This way, it was possible to emphasize the wooden slatting that was executed in the living room, in the separation with the access corridor to the bedrooms. This element allowed the maximisation of natural light gains in the room, while simultaneously filtering and sending the corridor to another plane.”

Detail of the windows and blinds
corridor and patio of the living room
Bedroom corridor

 

Images

Read More: Architecture | Residential Architecture | Temperate Architecture | Pedro Lima da Costa - Arquitectura | Portugal
Other links