“House of Silence“ | Damith Premathilake Architects

SAVE “House of Silence“ | Damith Premathilake Architects

Project Name: “House of Silence“

Practice: Damith Premathilake Architects

Firm Location: 374/4A, Temple Road, Thalawathugoda, Sri Lanka

Completion year: 2019

Gross Built up Area: 4455 sq.ft.

Project Location: School Lane, Kalalgoda, Thalawathugoda, Sri Lanka

Lead Architects: Archt. Damith Premathilake

Design Team: Damith Premathilake Architects

Clients: Mr. Upul Herath

Structural Consultants: Eng. Niran Herath Eng. Lakshman Gunawardane

Landscape Consultants: Damith Premathilake Architects

Contractors: Wishwaloka Constructions Pvt. Ltd

Photo Credits: Archt. Eresh Weerasuriya

More Specs

Project Description

(Text submitted by the Architect)

“The Kalalgoda House”, sits on a 14.4 perch land, in the suburb of Colombo known as Kalalgoda, adjoining a serene paddy field. This nature friendly abode brings together nature and architecture to celebrate the beauty of its adjoining paddy field.

Designing on a narrow site was challenging, yet the house is designed for its tropical context to achieve ideal orientation where the front of the land faces the entrance road while the rear faces the endless serene paddy field. It helps to capture natural ventilation that creates a comfortable and cool atmosphere inside the house.

This free flowing and minimalistic dwelling fulfills the desire of the client to connect with nature by borrowing views towards the paddy field to create spectacular vistas. The framed view of the paddy field upon entry, along with the use of cool earthy colours that reflect the greenery of nature, help blur the lines between indoors and outdoors, creating an overall tranquil experience. Therefore, anyone entering the residence will feel that nature is brought into the inner spaces.

Upon entry to the house, a warm garden space paved with red gravel and a few trees creates a pleasing welcome. An elegant shallow pond located at the centre of the house grabs the spotlight onto a unique brick wall. The play of light and shadow on this brick wall during different times of day, adds to the charming ambience of the house. The exposed wall also adds depth and texture while sensibly concealing the fact that it is a blind wall. The pond lighting has been designed to skim the surface of the water, creating a more reflective effect than that would be achieved had the lighting been submerged below the water.

Ground Floor Level

Roof Terrace Level

Section XX and Section PP

The warm coloured material palette compliments the simple Titanium flooring

The front face of the house and the clear vista towards the paddy field through the main entrance

The two storied house connects all its internal spaces and opens them into the center double height space with the two modest ‘Dan’ trees rising up from the pond which is partially open to sky. The use of subtle variations used in texture and material finishes varying from reused railway sleepers to exposed brick are used in harmony to create a charming ambience. Colour and material are manipulated in varying degrees to break the monotony at different spaces of the house. This is first evident at the road side view with the entry and garage door accentuated by a porous exposed brick wall which adds identity and character to the house, which the Architect has also used to offer glimpses of the spectacular paddy field beyond the house to those passing by.

Moreover, the use of Ivory coloured Titanium floors inside, coupled with elements made of timber have enhanced interior illumination while creating a minimalistic yet pleasant atmosphere. The use of vertical timber screens for some of the bedroom windows ensures privacy for the user while also providing the space with unhindered natural ventilation.

The careful incorporation of existing trees and terraces in upper levels create interesting spaces adorned with tree canopies from the site, allows provision to enjoy the relaxing view and feel the soothing winds blowing across the paddy field. Visual effects and spatial flow are incorporated for comfortable living throughout the two levels of the house, while considering the human scale to create a sense of intimacy and aesthetically pleasing contemporary tropical abode.

Perforated brick wall and warm lighting creates a dramatic effect in the gravel paved front garden
The animated perforated brick wall giving the house a unique outlook

The house appears to be hidden among the trees when viewed from the paddy field

Spacious master bedroom with framed view of the paddy field

 

Images

Subscribe to our newsletter