Oberholz Mountain Hut | Pavol Mikolajcak Architects + Peter Pichler Architecture

SAVE Oberholz Mountain Hut | Pavol Mikolajcak Architects + Peter Pichler Architecture

Project Name: Oberholz Mountain Hut

Practice: Peter Pichler Architecture | Pavol Mikoljcak Architects

Products: HASSLACHER NORICA TIMBER, Rothoblaas, Artemide, Damiani Holz & KO, HAY, Metall Ritten Srl, RUBNER

Firm Location: Milan

Completion year: 2016

Gross Built up Area: 650 sqm

Project Location: South Tyrol

Clients: Obereggen AG / Spa

Engineering: Dr. Ing. Andreas Erlacher

MEP Consultants: Heizstudio

Others: Competition Design team: Peter Pichler, in collaboration with arch. Pavol Mikolajcak, PPA Project team: Peter Pichler, Gianluigi D’Aloisio, Simona Alù, Giovanni Paterlini, Matteo Savoia, Silvana Ordinas, Krzysztof Zinger, Jens Kellner, Local architect: Pavol Mikolajcak, Construction company: Pfeifer Bau, Wood construction: LignoAlp

Photo Credits: Oskar Dariz, Jens Rüßmann

More Specs

Excerpt: Oberholz Mountain Hut is a hospitality project designed by the architectural firms Peter Pichler Architecture and Pavol Mikolajcak Architects. The new hut contains a restaurant located next to the cable station Oberholz in Obereggen with a direct connection to the ski slope. The cantilevering structure grows out of the hill like a fallen tree with three main branches creating a symbiosis with the landscape. Each of them is facing towards the three most important surrounding mountains.

Project Description

(“Text as submitted by the Architects”)

Peter Pichler Architecture, in collaboration with Arch. Pavol Mikolajcak, won a competition to design a new mountain hut at 2.000m in the Italian Dolomites in 2015. The new hut contains a restaurant located next to the cable station Oberholz in Obereggen with a direct connection to the ski slope. 

The cantilevering structure grows out of the hill like a fallen tree with three main branches creating a symbiosis with the landscape. Each of them is facing towards the three most important surrounding mountains. A large glass facade frames the surrounding mountains from the hut’s interior at the end of the branches. The sloped roof shape of the glasses takes his inspiration from typical huts in the area. In contrast, the branching roof and complex structural interior express a new and contemporary interpretation of the classic mountain hut.

The interior is defined by a complex, curvilinear and visible wood structure that gradually fades into walls and creates so-called “pockets” for intimacy. It could also be seen as a new open space interpretation of the classic “Stube”, well known in typical structures of the area.

The entire hut is constructed with wood: structural elements and interior in spruce, the facade in larch, and furniture in oak- all typical woods from the area. A homogenous sculpture with local materials.

The ground floor of the hut consists of the main restaurant/lounge area. The bar is located next to the entrance and directly connects to the restaurant. The kitchen and food storage/delivery space are also on the ground floor. Main restrooms, staff room and technical facilities are on the -1 floor. The outdoor space is defined by a big terrace oriented towards the southwest.

Drawings

Images

Read More: Architecture | Hospitality Architecture | Continental Climate | Peter Pichler Architecture | Pavol Mikolajcak Architects | South Tyrol | Italy
Other links