Shenzhen Women & Children’s Centre | MVRDV

SAVE Shenzhen Women & Children’s Centre | MVRDV

Project Name: Shenzhen Women & Children’s Centre

Practice: MVRDV

Firm Location: Amsterdam

Completion year: 2021

Gross Built up Area: 57,900 sqm

Project Location: Shenzhen, China

Lead Architects: Jacob van Rijs, Wenchian Shi

Design Team: Jacob van Rijs, Wenchian Shi, Lorenzo Mattozzi, Marco Gazzola, Giuseppe Mazzaglia, Daehee Suk, Sen Yang, Fredy Fortich, Chi Zhang, Siyi Pan, Bertrand Tan, Enrica Perrot, Martina Franco, Fokke Moerel, Pim Bangert, Giovanni Nardi, Jiameng Li, Agnieszka Dabek, Paula Vargas Torres, Peter Chang, Luca Xu, Hong Yang, Echo Zhai, Zhang Ruochen

Clients: Shum Yip Group Limited

Structural Consultants: Yuanlizhu Engineering Consultants (Shenzhen) Co.,Ltd

MEP Consultants: SZAD (Shenzhen General Institute of Architectural Design and Research Co. Ltd.

Project Manager: Jammy Zhu

Others: Visualisations: Antonio Luca Coco, Angelo La Delfa, Pavlos Ventouris, Francesco Vitale, Luana La Martina, Jaroslaw Jeda, Emanuele Fortunati, Director MVRDV Asia: Steven Smit, MVRDV NEXT: Boudewijn Thomas, Images: © MVRDV,

More Specs

Excerpt: Shenzhen Women & Children’s Centre is a mixed use architectural project designed by MVRDV. MVRDV’s design adds a grid of multi-coloured exterior frames to the building that dramatically increases the façade’s depth, providing extra shading to improve the comfort level inside and the thermal performance of the building.

Project Description

(“Text as submitted by architect”)

MVRDV has begun work on the Shenzhen Women & Children’s Centre, renovating a mixed-use building that hosts a wide range of facilities for the welfare of women and children including a library, a theatre and “discovery hall” for children, a women’s exhibition hall, a family service hall, and supporting facilities as well as offices and a hotel. With its colourful façade and green rooftops, the building is a refreshing presence in Shenzhen’s Futian district; more importantly, at 100 metres tall, the building sets an important precedent for repurposing buildings in a city that is soon to see a “great wave of adaptive reuse”. Constructed during the first period of Shenzhen’s explosive growth, the building never functioned effectively in its previous form. The client initially planned only to replace the façade, but eventually appointed MVRDV to create a more comprehensive transformation including a garden on the plinth-level rooftop, new circulation elements, and a redesign of key interiors.

The design transforms the central courtyard of the building, which was previously used for car parking, into a public courtyard with outdoor entertainment facilities for children. The access to this inner courtyard is totally barrier-free, making the building a public venue for the city. The roofs of the plinth are used for green outdoor spaces, with one side of the building becoming an event space and the other used as an educational playground for children. The roofs and courtyard are strongly connected, with new external staircases added to allow easy movement between the two, and even a slide to bring some joy to getting around the building.  Inside, the design also transforms the two main lobbies of the building. One of these lobbies is dedicated to the tower, and the other to the women and children’s facilities in the plinth. These interior spaces bring the colour and liveliness of the building’s façade inside. The tower lobby includes a colourful vertical puzzle that houses educational and entertaining activities for the children. The lobby for the women and children provides a more calming atmosphere with its subdued tones, while openings punched into the shelves display fun features to capture the children’s imaginations. Alongside the rooftop event space, the design also adds a 200-seat auditorium to turn the building into a hub for sharing knowledge.

The tower crown will feature a large accessible terrace offering a 360-degree panorama of the neighbourhood below. Visitors will be able to appreciate the structure, which stems from the tower core outwards: a vaulted wall featuring the work of a local female artist. Even from afar, the tower crown will become one of the most recognizable icons of Shenzhen. “Our design for the Shenzhen Women & Children’s Centre shows what is possible in these buildings that are reaching the end of a fairly short initial lifespan”, says MVRDV founding partner Jacob van Rijs. “Retaining and improving a building is more sustainable than demolishing and building anew, and that is especially true when the building contains as much concrete as this one, a 100-metre tower with a voluminous plinth at its base.” Since Shenzhen’s designation as a Special Economic Zone in the 1980s, the city has experienced a faster growth rate than almost any other city in the world. Many of the buildings constructed during this expansion prioritised the urgent needs of the time over planning for the future; just a few decades later, they are nearing the end of their initial lifespan. The Shenzhen Women & Children’s Centre is therefore a preview of what could be an emerging trend in the city. “Considering its development history, Shenzhen could soon see a devastating tsunami of unsustainable demolition – or it could ride a great wave of adaptive reuse”, adds Van Rijs. “It’s an important time to show how great and joyful this approach can be.”

Images

Read More: Architecture | Mixed Use | Temperate Architecture | MVRDV | Shenzhen | China | Chinese Architecture
Other links