Brick Curtain House | Design Work Group

SAVE Brick Curtain House | Design Work Group

Project Name: Brick Curtain House

Practice: Design Work Group

Products: Daikin, Siemens, JJB bricks

Firm Location: Surat

Completion year: 2016

Gross Built up Area: 810m2

Project Location: Mota Varachha, Surat, Gujarat (India)

Lead Architects: Dinesh Suthar, Bharat Patel, Jitendra Sabalpara

Design Team: Sonakshi Berlia, Bhavika Suthar, Vishakha Jain, Ankit Sojitra, Chirag Katrodiya

Clients: Mr. Kanjibhai Bhalala

Structural Consultants: Angle Consultancy

Contractors: Mr. Himmat Patel

Others: Brick Façade: Mithun Vishvak and team Carpenter: Mr. Sureshbhai Suthar` Electrician: Leo Electrical Stone work: Mr. Praveen Tank Paint work: Mr. Guddubhai Windows: Dream Home Element Exterior stone chip plaster: Mr. Kesari Singh

Photo Credits: phxindia – Sebastian Zachariah , Ira Gosalia

More Specs

Project Description

(Text as submitted by the Architect)

Residence the architectural space we call a “House” is the image we have of a functional environment where we carry out part of our life. It is a place containing a Miniature Universe able to speak of its inhabitants and their lifetime achievements

There were three major driving forces that led to the accomplishment of the project

  • Climate
  • Context
  • Client’s brief

India is a home to an extraordinary variety of climatic regions. The site being located in Surat, Gujarat falls into hot and humid climatic zone. High humidity, strong sun and glare from sky characterize the climate.

Our client having a family of 5, Mr. Kanji bhai Bhalala is a public figure whose only purpose is to serve the mankind and be in constant touch with people in the neighborhood and visitors throughout the day.

The site is a part of Residential society a corner plot approached from road on the west edge. The layout was organized such that the private zone was at the inner side and public zone in the front facilitated by a centralized connecting service.

On the ground, the front occupies parking while the rear consists of servant room and a multi-purpose hall that connects with the outdoor Garden.

In the habitable spaces above, Private spaces like kitchen, dining and bedroom are accommodated at the inner side of the house while the front portion serves the client interactive nature and hence contains Semi- Open Spaces on both the sides that helps connection with the neighbors with a double height Living area in the centre. Within the centralized connecting spaces lies the prayer area which can be looked up to from the 2nd and 3rd floor

Further, on the third floor, the Home Office is at front merging with the terrace garden on the sides.

The spatial Organization brought with it the biggest climatic challenge the front facade with large surface areas stood exposed to the West side intensifying the heat gain throughout the day.

To reduce heat, gain various explorations were done after understanding the architectural elements of hot climatic region:

  • Material
  • Texture
  • Jali
  • Engraving

The analysis led us to select BRICK – a module that is raw and natural just as the client, and could help create projections reducing the heating effect.

A brick façade with bulges protruding in and out was selected. As the façade majorly needs to shade the central indoor environment the two ends are straight without bulges, giving the undulations in the centre a firm hold.

The central portion was divided in three parts each having 3 bulges in a series. To structurally hold the huge façade of 83 layers, vertical and horizontal reinforcement was added.

The chosen form served dually:

  1. Individually the brick module shaded itself.
  2. Convex bulges in the wall would shade its lower concave bulges, doing the same shading thing at larger level.

The house is a perfect epitome of how a plane curtain itself. It stands out and connects to surroundings – both at the same time. The brick façade provides an ideal backdrop for the living area and major interaction spaces aesthetically adding simplicity and integrity to the design.

Overall, the expression of house is response to client’s affinity for nature. It’s an outcome of seeking sustainable and functional amalgamation for the living environment.

Images

Read More: Architecture | Residential Architecture | Material Exploration | Facade Design | Concrete | Bricks | Tropical Architecture | Design Work Group | Surat | Gujarat | India
Other links