Casa Havai | Garoa + Chico Barros

SAVE Casa Havai | Garoa + Chico Barros

Project Name: Casa Havai

Practice: Garoa | Chico Barros

Products: Colombo esquadria, Deca, Saltense, Beton block

Firm Location: Sao Paulo, Brazil

Completion year: 2017

Gross Built up Area: 190 sqm

Project Location: Sumare, Brazil

Lead Architects: Garoa + Chico Barros

Clients: adelita ahmad e guto nogueira

Structural Consultants: telecki arquitetura de projetos

MEP Consultants: josé alberto calilo bezerra and rosa satiko wakano bezerra

Collaborators: nathália lorena, liene baptista, thaís coelho, vinícius costa

Photo Credits: Pedro napolitano prata

More Specs

Excerpt: Casa Havai is an example of residential architecture designed by Garoa in Brazil. The house’s structure is of structural masonry, with the walkway and the gable roof’s structure designed in metallic structure, the slabs – made in loco – are inverted to facilitate the distribution of the hydraulic installation, the electrical pipes are apparent, the floor used was hydraulic tiles, green as grass.

Project Description

(“Text as submitted by architect”)

This house turns itself to the inside, in a way it is introspective, a feature that comes from the place’s specific constraints – the linear conformation of the lot, 5x35m, and its neighbor’s tall lateral walls. Because of this, views to the exterior are scarce. With the exception of the front bedroom, all environments turn to the courtyards – the indoor and the outdoor.

The outdoor is the garden, where the floor is grass, there’s a tree growing, there you can take rain or sun baths. The indoors is where the aggregating areas of the house are – living room, dining room and kitchen. Its opaque gable roof does not touch the side walls, it leaves a glass strip that lets light shine through. This artifice makes the time passage more explicit, because the internal light is conditioned to the external nuances of the wheater, be it a cloudy or rainy day, the passage of a cloud or the simple movement of the sun. The light and shadow spots on the wall vary in intensity and form, minute by minute, according to the sun’s inclination – in the summer at noon, it becomes a vertical plumb of light exposing the wall’s irregularities, where some prominent blocks materialize shadow.

In the upper floor, the courtyards intercalate the three blocks of structural masonry, where each of them is a room. They are connected longitudinally by a walkway that goes through the two courtyards. The walkway, as the roof, does not touch the house’s constraint walls it is narrow, so that natural light enters the lower floor. It has an enlargement in the covered area, where it forms a mezzanine, an intimate room. Under it is the kitchen, the heart of the house that is open for both, dining and living.

The house’s structure is of structural masonry, with the walkway and the gable roof’s structure designed in metallic structure, the slabs – made in loco – are inverted to facilitate the distribution of the hydraulic installation, the electrical pipes are apparent, the floor used was hydraulic tiles, green as grass.

Drawings & Sketches

Images

Read More: Architecture | Residential Architecture | Temperate Architecture | Garoa | Brazil | Chico Barros
Other links