Citica | Miró Rivera Architects + Ibarra Aragón Arquitectura

SAVE Citica | Miró Rivera Architects + Ibarra Aragón Arquitectura

Project Name: Citica

Practice: Miró Rivera Architects | Ibarra Aragon Arquitectura

Products: Hebel, Aluvisa, Sherwin-Williams, Nuwall, Cuprum, USG, Tablaroca, Panel Rey, Sublitex, Daltile, Porcelain, CASTEL, Kolorines, Alcopalme, Pisocreto, Curacreto, Reynobond, Taj Flooring, Comex, CMAX, Rubber Flooring, US rubber, Xlerator, Helvex, Bobrick, Beghelli, Lumenpulse, Zeraus, Lithonia Lighting, Luceco, Magg, Eaton, Revit, Sketchup

Firm Location: Austin USA, NL México

Gross Built up Area: 598,021 sf

Project Location: Monterrey, NL México

Design Team: Miró Rivera Architects : Juan Miró, FAIA LEED AP Miguel Rivera, FAIA LEED AP, Ibarra Aragón Arquitectura: S. Alejandro Ibarra Aragón Norma Rodriguez Zayda Gonzaléz

Clients: IDEI Comercial

Structural Consultants: Bauen

Landscape Consultants: Pro-Jardin

Collaborators: IDEI

Photo Credits: Adrian Llaguno

More Specs

Project Description

(“Text as submitted by Architect”)

Citica is a 25-story mixed-use development that has transformed an abandoned lot into a vibrant center for living and working in the heart of Monterrey, Mexico. Since its heyday in the 1950s, the city of Monterrey has seen tremendous degradation in El Centro, its central core, which has lost population as rapidly as the suburbs around it have grown. By combining retail and commercial space with moderately-priced apartments, Citica represents a significant advancement on the path to urban renewal and increased density.

Citica is situated on Avenida Venustiano Carranza, a major thoroughfare connecting the city of Monterrey and the nearby municipality of San Pedro Garza García. Located two miles from the city center, the development is intended to serve as a catalyst for a municipal plan to provide pedestrian improvements to major transit corridors radiating from downtown Monterrey.

In line with the project’s larger purpose, the architects’ first priority was the creation of a pedestrian-friendly experience that would enhance the level of activity at the street. Situated on a polygonal corner site with an elongated street frontage, the bottom two floors of the development contain shops and restaurants that spill out onto a landscaped public pedestrian promenade shaded by a screen composed of aluminum tubes cut at random lengths and supported by interlaced vertical supports.

Wrapping a six-level parking garage above the commercial base, the tube screen is a unifying architectural element that screens the garage and shades the retail spaces while allowing in natural light. Rather than treating the trellis as purely decorative, the architects viewed the element as an opportunity to accentuate the connection between the building and the street. Over three hundred linear feet of the trellis were peeled away from the superstructure of the parking garage, resulting in a shaded public plaza that occupies the most prominent corner of the development.

Distinguished by blue metal panel cladding and floor-to-ceiling butt-glazed windows, the retail base was designed to foster active, dynamic street edges— making life and activity within visible from the street, and vice versa. Recalling the monumental steps of ancient Central American pyramids, a concrete staircase forms an open and inviting transition from this plaza to the shops and offices above. With integral lighting and a variety of depths and heights, the stair provides an opportunity for social interaction, inviting visitors to become spectators to the bustle activity at this busy intersection

Rising above the commercial base, two distinct rectangular volumes contain eight levels of office space and nine floors of residential apartments, with amenities that include a rooftop terrace and swimming pool. Vertical trellises on the east and west façades provide a unifying visual component that emphasizes the verticality of the tower; in addition, they serve as solar screens that block undesirable exposures. Facing north and south, the apartments and workspaces feature horizontal ribbon windows that provide sweeping views of the city to the north and the peaks of the Sierra Madre Oriental to the south.

Images

Read More: Architecture | Mixed Use | Arid Architecture | Miró Rivera Architects | Ibarra Aragon Arquitectura | Mexico | Mexican Architecture
Other links