Dr. PaneerSelvam Residence | Murali Architects

SAVE Dr. PaneerSelvam Residence | Murali Architects

Project Name: Dr. PaneerSelvam Residence

Practice: Murali architects

Firm Location: Chennai,Tamilnadu

Completion year: 2017

Gross Built up Area: 510 sqm

Project Location: Erode, TamilNadu

Lead Architects: Ar.Murali Murugan

Design Team: Ar.Murali, Ar.Seethapathy,Ar.Thomson ,Ar.Sadham Hussain, Ar. Imran Siddhiq, Mr.kannan, Er. Srinivasan

Clients: Dr. PaneerSelvam

Structural Consultants: vignesh consulting engineers

Landscape Consultants: Ar.Jeyakumar – jeyakumar associates

Interior + Furniture: Ar. Sarojini & Ar. Ajit

Photo Credits: Mr. Fazil

More Specs

Excerpt: Dr. PaneerSelvam Residence is an architectural project designed by Murali Architects in Chennai, Tamilnadu. Spaces are defined creating a clear distinguish between the private family area which is in an open concept and the semi – public formal living area.

Project Description

(“Text as submitted by architect”)

This Greenery surrounded house sits in a 5500 sq.ft property in Erode, TamilNadu. The Client being a doctor, wanted his home to be a complete relaxing area with greenery around that refreshes his mind when he is back from work. They wanted a calm, refreshing home. They love to hang out at home than going out. “Home” becomes everything for them.They wanted a simple vastu based self-contained house.

Son and daughter are also Medical students who wanted more unwinding spaces to relieve their work and study pressures which resulted in courtyards connecting every bedroom at different levels and terrace garden at roof level.

The pedestrian entry and car entry are segregated. The visitors go through lily pond and green lawn to reach the main entrance. Spaces are defined creating a clear distinguish between the private family area which is in an open concept and the semi – public formal living area. The family area treats your eyes with lush green garden, Bright central courtyard, calming water body below it, some wall murals and a more open and spacious surrounding.

This casual family space floats little high on a wooden floor, which gives a subtle sense of space defining the family living. The wooden/metal staircase ties the informal family space to upper level living & bedroom areas. The central courtyard provides a clear visual connectivity of various spaces of the house. There are perforated openings on the sides of the glass covered courtyard which creates Air draft to keep the interiors cool.

Images

Read More: Architecture | Residential Architecture | Tropical Architecture | Murali architects | Chennai | India | Indian Architecture
Other links