GYMNASIUM Saint Nazaire | Christophe Rousselle Architecte

SAVE GYMNASIUM Saint Nazaire | Christophe Rousselle Architecte

Project Name: GYMNASIUM Saint Nazaire

Practice: Christophe Rousselle Architecte

Firm Location: Paris

Completion year: 2015

Gross Built up Area: 2750 sqm

Project Location: Saint Nazaire

Design Team: Noari Yamazoe

Project Manager: Project manager: Matthieu Janmot, Project assistant: Debora Bandini

Others: Geotechnical: Kornog, Concrete Structure : Quille, Acoustic Study Office: Signal development, Technical Engineering: Berim, Architect In Charge : Matthieu Janmot, OPC: AIA management, Coordinator Sps : Cobati, Insertion: Carene, Metallic Structure: Ateliers David, Office Control : Socotec, Builder: Aiguillon Construction

Photo Credits: Takuji Shimmura

More Specs

Excerpt: GYMNASIUM Saint Nazaire is a project designed by the architectural firm Christophe Rousselle Architecte. This sporting facility forms a continuity with the architectural heritage already present on the site of the Saint Nazaire sports centre. Despite being an imposing project, it finds lightness in its canted walls and the thickness of the outer shell.

Project Description

(“Text as submitted by the Architects”)

This sporting facility forms a continuity with the architectural heritage already present on the site of the Saint Nazaire sports centre.

Made entirely of raw concrete, with large irregular plate glass windows, the gymnasium symbolizes the desire to create generous volumes for their internal use.

Despite being an imposing project, it finds lightness in its canted walls and the thickness of the outer shell.

Two optical illusions have been created thanks to the variation of the roof tip and the repetition, between shade and light, of the posts that encircle the edifice.

A vegetated roof has been added to create artificial relief, directly modelled in relation to its immediate context.

Inside, extensive terraced seating opens onto a substantial playing surface that can accommodate two handball courts, with no load-bearing element for more than 2,200 m² of wooden flooring. With its random perforations, the roof lets natural light into all the playing areas. 

Drawings

Images

Read More: Architecture | Commercial Architecture | Concrete | Temperate Climate | Christophe Rousselle Architecte | Paris | France
Other links